ŠTA DA JEDETE KADA IMATE HAŠIMOTO: Blagodeti namirnica bogatih selenom i vitaminom B i D
OBOLELI od Hašimotove bolesti, hroničnog autoimunog oboljenja štitne žlezde, trebalo bi da jedu što više raznovrsnog povrća i voća, ali da smanje unos kupusa, kelja, kelerabe, pasulja, brokolija. Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.
Foto: Depositphotos
Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.
Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.
U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.
Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.
Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.
Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima
Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog
Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba
Utorak
Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahom
Ručak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog luka
Večera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem
Sreda
Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama
Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata
Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom
Četvrtak
Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira
Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa
Večera: integralne testenine sa sirom
Petak
Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta
Ručak: riblji fileti i krompir salata
Večera: projara sa zeljem i šunkom
Preporučujemo
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (1)