OVAJ JELOVNIK UBLAŽAVA TEGOBE U MENOPAUZI: Dobro izbalansirana ishrana kao pomoć ženama pri izlasku iz reproduktivnog doba

V. N.

18. 08. 2021. u 11:00

MENOPAUZA znači prestanak funkcije jajnika, što dovodi do smanjenja nivoa estrogena i progesterona u telu žene. Ovaj prirodni gubitak hormona za pojedine žene može da bude dramatičan, jer uzrokuje brojne psihofizičke promene. Stručnjaci za ishranu stoga ženama u menopauzi, preporučuju poseban način ishrane.

ОВАЈ ЈЕЛОВНИК УБЛАЖАВА ТЕГОБЕ У МЕНОПАУЗИ: Добро избалансирана исхрана као помоћ женама при изласку из репродуктивног доба

Foto: Depositphotos

Savet koji je ključan je da se u jelovniku nađe što veći broj namirnica koje obiluju fitoestrogenima. Reč je o supstancama biljnog porekla koje svojom strukturom pokazuju sličnosti sa hormonima estrogenom i progesteronom.

Pored soje i proizvoda od soje, namirnice koje sadrže fitoestrogene su seme lana, crvena detelina, šargarepa, krompir, trešnje, pojedina biljna ulja (pamukovo, šafranovo, kokosovo).

Namirnice koje su saveznici ženama u menopoauzi su i losos, skuša, haringa, sardele, inćuni, jer su odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina D i doprinose očuvanju zdravlja kostiju, srca i krvnih sudova. Bademi, seme suncokreta, pšenične klice, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje su odličan izvor vitamina E, ključnog za elastičnost kože.

Osim promena u ishrani i druge promene životnih navika mogu da ublaže simptome menopauze. To su izbegavanje začinjene hrane, kofeina i alkohola, pojačana fizička aktivnost i meditacija.

Ovo je primer jelovnika na osnovu kojega možete da napravite i svoje kombinace za obroke.

JELOVNIK

Doručak

Obrok koji ne bi trebalo da preskačete, kako se kasnije ne bi prejedali i uneli više kalorija nego što treba. Za doručak iskombinujte žitarice sa nekim mlečnim proizvodom, kuvano jaje, nemasan sir, sveže ceđeni voćni sok... Na taj način unesite dosta proteina i kalcijuma.

Užina

Napravite neku voćnu salatu ili pojedite neko voće, jer tako unesite vlakna.

Ručak

Ručak može da uključuje meso i povrće, mahunarke, soju, leblebije svežu salatu i kašiku nerafinisanog ulja. Važno je da ovim obrokom unesete dosta fitoestrogena.

Večera

Večera se može sastojati od povrća i ribe, jedne grupe mlečnih proizvoda. Ovo je vreme za omega 3 masne kiseline, pa se potrudite da obroci u ovom delu dana budu bogati njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024