KOJA JE NORMALNA KOLIČINA OPADANJA KOSE? Raznovrsna ishrana, cink i dobar san - rešenje ovog problema

V. N.

13. 08. 2021. u 11:00

NEKOLIKO studija utvrdilo je da letne vrućine mogu da uzrokuju pojačano opadanje kose. Ukoliko do njega dođe savet je da se jede raznovsrno, posebno namirnice bogate cinkom, redovno da se vežba, dovoljno spava i vreme provodi na vazduhu.

КОЈА ЈЕ НОРМАЛНА КОЛИЧИНА ОПАДАЊА КОСЕ? Разноврсна исхрана, цинк и добар сан - решење овог проблема

Foto: Depositphotos

Za mnoge ljude je veći deo njihovih folikula kose tokom leta prirodno u fazi odmora, rekao je doktor Bil Kol za magazin Healthline. Prema Kolu, ekstremne vrućine u julu i augustu mogu da uzrokuju da dodatnih 10 odsto folikula dlake ulazi u stanje mirovanja i zato se osipa. Još ako se na to dodaju efekti sušenja, izlaganja suncu, hloru i slanoj vodi, to je recept za primetno veći gubitak kose tokom leta, navodi dr Kol.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, gubitak 50 do 100 folikula dlake dnevno normalna je količina opadanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)