PRIRODNI LEK PROTIV POSLEDICA KOVIDA: Kupina čuva pluća i sprečava trombozu

V. N.

30. 07. 2021. u 15:19

KUPINA bi mogla da ponese epitet prirodnog leka protiv posledica kovida. Naime, ako se jede redovno, ovo bobičasto voće pomaže u sprečavanju upale respiratornog sistema i tromboze.

ПРИРОДНИ ЛЕК ПРОТИВ ПОСЛЕДИЦА КОВИДА: Купина чува плућа и спречава тромбозу

Foto: Depositphotos

Razlog za to je što je kupina "prirodan aspirin", jer obiluje salicilnom kiselinom. Osim što uspešno sprečava formiranje trombova, ova kiselina koristi se i za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protivupalno.

Na primer, kada dođe do glavobolje, možete pomoći sebi tako što ćete jesti kupine. Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem. Kupine su i moćan antioksidans, pa tako smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Antioksidansi iz kupina učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja neuroloških bolesti.

ČAJ OD LISTOVA

LISTOVI kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju i za lečenje kod lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine savetuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja, za ispiranje upaljenog grla i za lečenje upala usne duplje i desni. Dve kašike lista kupine prelijte sa tri decilitra ključale vode, posle 15 minuta procedite i pijte, u slučaju akutne prehlade i dijareje koristi te ga tri puta dnevno.

Vino od kupina odavno je cenjeno i dokazano kao lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)