IZ HRAMA UKRALI IKONU, KRUNE, NOVAC: Obijen Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru (FOTO)

B.Dabić

23. 05. 2021. u 16:55

NEZAPAMĆENO skrnavljenje svetinje u Baru. Za sada nepoznati počinioci, u noći između subote i nedelje, počinili su tešku krađu u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira iz koga su otuđili dve krune, panagiju (ikona Bogorodice), novac, srebrni nakit iz suvenirnice.

ИЗ ХРАМА УКРАЛИ ИКОНУ, КРУНЕ, НОВАЦ: Обијен Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару (ФОТО)

Foto: B.Dabić

Napravili su premetačinu u oltaru, suvenirnici… Ovo su prvi rezultati uviđaja, a tek nakon što sveštenstvo detaljno pregleda verski objekat znaće se da li je još nešto ukradeno iz Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Foto: B.Dabić

- Zbog skrnavljenja svetinje svi smo zaprepašćeni i u šoku. Provalnici su obili bravu na ulaznim vratima sa južne strane, ušli kroz kriptu i provalili još troje unutrašnjih vrata. Provalili su vrata sjevernog pirga i ušli u suveniricu. Izvršili su premetačinu u oltaru, suvenirnici. Utvrđujemo šta je oštećeno i odneseno iz Sabornog hrama - kazao je za "Novosti" protojerej-stavrofor Slobodan Zeković. 

Umesto nedeljne liturgije u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira policija je nekoliko sati vršila uviđaj.

Foto: B. Dabić

Iz Centra bezbednosti Bar su za "Novosti" potvrdili da su obijena jedna ulazna vrata i troje unutrašnjih. Kvalifikovano je krivično delo - teška krađa.

Vrednost koja je ukradena iz Hrama tek treba da se utvrdi, a policija preduzima sve radnje da identifikuje i uhapsi počinioce ovog krivičnog dela. U hramu su obijene i tri  kutije u koje vernici ostavljaju novčane priloge. Nepoznanica je koliko novca je bilo u kutijama. 

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira je završen i osveštan 25. septembra 2016. godine, na hiljaditu godišnjicu od smrti Svetog Jovana Vladimira.

Hram je  površine u osnovi 1.370 m², visine 44,50 m do vrha krsta na centralnoj kupoli. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)