IMOVINU FUNKCIONERA PRETOČITI U NAKNADE: Problem žena sa troje i više dece ponovo aktuelan među crnogorskim poslanicima

I.D.STOJADINOVIĆ

20. 05. 2021. u 09:40

POSLANICI su ponovo pokrenuli pitanje problematike naknada za majke sa troje i više dece.

ИМОВИНУ ФУНКЦИОНЕРА ПРЕТОЧИТИ У НАКНАДЕ: Проблем жена са троје и више деце поново актуелан међу црногорским посланицима

Foto: V.K.

Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore poručila je da se mora naći rešenje za te naknade, dok je ministar finansija Milojko Spajić kazao da će njihova isplata zavisiti od uspešnosti turističke sezone. U međuvremenu, predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, predložio je set amandmana kojima se predviđa 30 miliona evra za isplatu naknada majkama sa troje i više dece.

- Naša je odgovornost da ispunimo predizborna obećanja i da konačno obespravljenim građanima Crne Gore donesemo pravdu - navodi se u saopštenju Medojevića.

On je predložio da se budžetom izdvoji i 10 miliona evra za izgradnju socijalnih stanova za najugroženije građane Crne Gore koje žive ispod apsolutne siromaštva.

Kako se navodi u saopštenju PzP, procenjeni godišnji fiskalni efekat prihoda od nelegalno stečene imovine za 2021. godinu biće veći za 40 miliona evra od planiranog, pa kako ističe, samim tim tu postoji prostor za isplatu naknada majkama sa troje i više dece, kao i za izgradnju socijalnih stanova.

- U opustošenoj i opljačkanoj Crnoj Gori jedini način da se ostvari pravda jeste da se nacionalizuje i zamrzne imovina svih državnih i funkcionera DPS od 1990. do danas - zaključio je Medojević.

Foto: Printskrin

Da pravde u Crnoj Gori neće biti dok se pitanje naknada za majke ne reši, poručila je nedavno jedna od predstavnica majki Željka Savković. Kako je navela, od januara čekaju odgovor iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića povodom zahteva za sastanak. Savkovićeva ističe i da od borbe nisu odustale, ali da se i njihovom strpljenju bliži kraj, te da su protesti krajnji metod kojem će pribeći u borbi za svoja prava.

KONjEVIĆ OPOMENUO DEMOKRATE

POSLANIK SDP Raško Konjević kritikovao je Demokrate, koje su, kako tvrdi, zaboravile šta su 2017. obećavale za 22.000 korisnica naknada za majke sa troje dece. Naveo je da je ta partija obećavala podršku za vraćanje prava na naknadu, te da su im pružali i besplatnu pravnu pomoć. Konjević je pozvao Demokrate da predlože amandman kojim će se obezbediti novac za majke, te da će imati njegovu podršku.

- Čekajući prijem kod premijera, strpljivo, kao što smo strpljivo i protestovale protiv bivših, dajući šansu i Vladi i skupštinskoj vladajućoj većini koji su glasovima istih tih prevarenih majki tu gde jesu sada, gledamo zašto smo to mi bile monstrumi, bombe i neprijatelji države. Novca je bilo itekako, ali "nezajažljivost pojedinaca iz bivše vladajuće većine i uglednih pravnika je bila velika", kaže ona i dodaje kako čekaju da li će ih nova vlada ispoštovati ili će biti samo kopija bivše vlade. Ipak, veruje da će nova parlamentarna većina stati iza potpisa kojim su se obavezali na vraćanje nadoknada.

Problem sa naknadama za majke sa troje i više dece nastao je kada su one već nakon godinu dana od uvođenja ukinute zbog ocene Ustavnog suda da nisu u skladu sa Ustavom i da su diskriminatorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna