ŠTRAJK ODGOVOR NA KASE? Uoči pregovora sa ministrom finansija, za danas zakazana Skupština Advokatske komore

V. KADIĆ

17. 05. 2021. u 11:23

CRNOGORSKI advokati trebalo bi danas da odluče da li će krenuti u štrajk u slučaju neuspešnih pregovora sa ministrom finansija Milojkom Spajićem o izuzimanju advokatske delatnosti iz fiskalizacije računa koja treba da počne 1. juna.

ШТРАЈК ОДГОВОР НА КАСЕ? Уочи преговора са министром финансија,  за данас заказана Скупштина Адвокатске коморе

Foto Arhiva

Tim povodom Upravni odbor Advokatske komore zakazao je vanrednu skupštinu te asocijacije, a glasanje će se obavljati elektronskim putem, odnosno slanjem skeniranog i pečatiranog glasačkog listića na mejl komore, glasanjem na nekom od punktova koji će biti otvoreni u pojedinim advokatskim kancelarijama u 12 gradova i u samim prostorijama Advokatske komore.

U međuvremenu, održan je sastanak predstavnika Komore, Ministarstva finansija (bez Spajića) i Uprave javnih prihoda i carina. Zauzet je stav da se primena zakona odloži na period od šest meseci, odnosno do 1. januara 2022. godine, imajući u vidu specifičnosti advokatske delatnosti, te razloge zbog kojih advokati smatraju da bi trebalo da budu izuzeti iz procesa fiskalizacije. Međutim, iz resornog Ministarstva su istog dana odgovorili da o odlaganju fiskalizacije nije postignut bilo kakav dogovor!

Milojko Spajić, Foto Arhiva

Na današnjoj skupštini advokati će se odrediti prema pitanju - Da li ste saglasni da Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore, u slučaju neuspelih pregovora sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, u pogledu izuzimanja advokata iz primene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, donese odluku o obustavi rada svih advokata u Crnoj Gori?

ZA POREZE DUGUJU 5,5 MILIONA!

CRNOGORSKI advokati za poreze duguju više od 5,5 miliona evra, a najveći dužnik među njima ima neizmirene obaveze od 150.000 evra, izjavila je Milica Vuletić iz Uprave prihoda i carina. Zbog toga je, kako je navela, važno da i advokati budu deo primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji.

- Radi se o kategoriji poreskih obveznika koji stiču značajne prihode i samim tim poseduju veliki fiskalni potencijal - kazala je Vuletićeva.

Predsednik Advokatske komore, Zdravko Begović, izjavio je da su spremni na razgovor oko svakog razumnog i primenjivog načina oporezivanja u pružanju pravne pomoći, što je jedina delatnost advokata, kao i da im je mišljenje ministra finansija Milojka Spajića neprihvatljivo. On se dopisom obratio ministru.

- Nakon što ste posle razgovora održanih sa predstavnicima Ministarstva finansija i Advokatske komore, kojima niste prisustvovali, izneli mišljenje o advokaturi kao delatnosti na koju se mora primeniti Zakon o fiskalizaciji, usledila je snažna reakcija advokata ka organima Advokatske komore i jasan zahtev za sazivanje vanredne skupštine i stupanje advokata u potpunu obustavu rada - naveo je Begović.

Zdravko Begović, Foto Arhiva

Advokati podsećaju da je njihova delatnost regulisana Zakonom o advokaturi, statutom Advokatske komore, kodeksom profesionalne etike advokata i Advokatskom tarifom.

Kategorični su da bi bilo pogrešno kada bi, u pogledu fiskalizacije, advokatura bila poistovećena sa trgovačkim i klasičnim uslužnim delatnostima. Poručuju da promet proizvoda i usluga nisu isto što i pružanje pravne pomoći.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da je rešenje o fiskalizaciji primenljivo za advokate i da je nekoliko njih već završilo tu proceduru, "što potvrđuje da je navedeno zakonsko rešenje primenjivo na advokaturu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a