"KAVČANIN" SA ZNAČKOM: Na pomolu novi skandal u Crnoj Gori, koji ukazuje na veze kriminala i države

M. SEKULOVIĆ

30. 04. 2021. u 08:38

JEDAN od pripadnika "kavačkog kriminalnog klana" bio službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, sumnjaju u Specijalnom državnom tužilaštvu.

КАВЧАНИН  СА ЗНАЧКОМ: На помолу нови скандал у Црној Гори, који указује на везе криминала и државе

Foto: Printskrin

- Radni zadaci tog pripadnika MUP omogućavali su mu da dođe do podataka o svim vozilima i registarskim tablicama policijskih automobila. Sumnja se da je te podatke prenosio pripadnicima kriminalne organizacije, kako bi izbegli evenutalno praćenje - rekao je juče na konferenciji za štampu specijalni državni tužilac Saša Čađenović.

On je rekao da SDT od formiranja do danas radi na identifikaciji pripadnika kriminalne organizacije "kavači" i sa njima povezanim kriminalnim grupama, kao i na sprečavanju njihovog delovanja i da su za svaki predmet pojedinačno formirani timovi, kojima je rukovodio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

dokazi Specijalno državno tužilaštvo, Foto Arhiva

- Predmet u kom su uhapšeni osumnjičeni za planiranje likvidacije Milića Minje Šakovića formiran u februaru, a u martu predmet u kom su osumnjičeni Slobodan Kašćelan i još 13 osoba. Oni su procesuirani za teška krivična dela. Kavačka kriminalna organizacija planirala je više ubistava, a prvo u nizu bilo je ubistvo Šakovića, u čemu su sprečeni. Do

Granice osnovane sumnje smo utvrdili da je grupa Slobodana Kašćelana odgovorna za ubistvo N. S. - kazao je Čađenović, koji je objasnio povod za nedavno hapšenje Slobodana Kašćelana i saradnika, koje je potreslo javnost u regionu.

KATNIĆ: ABAZOVIĆ POD UCENOM DF

MILIVOJE Katnić, glavni državni tužilac, rekao je da je potpredsednik Vlade Dritan Abazović nedavno reakcijom posle puštanja iz pritvora Slobodana Kašćelana, prekršio zakon, ali nije počinio krivično delo "kada je uticao da se preinači odluka sudije za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića, o puštanju iz pritvora navodnih članova 'kavačkog klana'".

- Abazović je pod ucenom lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića promenio ponašanje i napravio ozbiljnu štetu. Vlada Crne Gore i njen potpredsednik su ucenjeni i to svako vidi. Ja sam molio i kumio da pruže podršku za ovakav rad. Kad su ga Andrija Mandić i Milan Knežević pozvali na raport i ucenili ga, promenio je stav - rekao je juče Katnić.

SDT pokrenulo je postupak protiv 14 osoba, za koje se sumnja da su državu u slučaju Kombinata aluminijuma Podgorica oštetili za 127 miliona evra! Tužiocu sumnjaju da su u toku 2009. bivši ministar Branko Vujović i Darko Konjević i ostali osumnjičeni zloupotrebom službenog položaja prilikom davanja garancija KAP toj firmi i nikšićkim Boksitima, pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Slobodan Kašćelan, Foto: Arhiva

- Postoji osnovana sumnja da je država pretprela i dalje trpi štetu po osnovu kamata, troškova, provizija i naknada koje plaća na zaduženja na osnovicu garancija, jer je Crna Gora u kontinuitetu koristila tuđa sredstva za finansiranje izdataka budžeta - kazala je Lidija Vukčević, specijalna državna tužiteljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna