ZA SMENU LEPOSAVIĆA NEDOSTAJE SAMO GLAS: Kako je ministar pravde spojio Đukanovića i Krivokapića

V. KADIĆ

26. 04. 2021. u 07:52

JOŠ nije kasno da se prihvati predlog Demokratskog fronta, pa da premijer Zdravko Krivokapić i ministar pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nastave da rade zajedno, poručio je Andrija Mandić, jedan od lidera tog političkog saveza.

ЗА СМЕНУ ЛЕПОСАВИЋА НЕДОСТАЈЕ САМО ГЛАС: Како је министар правде спојио Ђукановића и Кривокапића

Foto: Skupština CG

On ocenjuje kako su "svi poslanici Mila Đukanovića i njihovi sateliti podržali premijera Krivokapića protiv ministra Leposavića".

- Tema oko koje su postigli apsolutno jedinstvo i zbog čega treba Leposavić da bude kažnjen je njegova nedavna ekspertska ocena o zločinu u Srebrenici. Dakle, 40 poslanika opozicije, predvođenih SDP-om, podržalo je premijera jer znaju da nije moralno rušiti svoga ministra uz pomoć političkih neprijatelja - kazao je Mandić. - Tim činom su naša velika, ne samo politička, nego i moralna pobeda od 30. avgusta, ponižava i prlja.

Socijaldemokratska partija predala je u petak interpelaciju kojom se traži razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava dr Vladimira Leposavića, zbog njegovog negiranja i relatizovanja "genocida u Srebrenici". Interpelaciju je potpisalo svih 40 poslanika opozicije. Vladajuća većina broji 41 poslanika i da bi došlo do smene ministra nedostaje jedan glas, pa će biti zanimljivo videti da li će, i ko, iz klupa vlasti dići ruku. Sednica Skupštine Crne Gore o ovoj temi biće održana nakon lokalnih izbora u Herceg Novom 9. maja.

Foto Skupština CG

Funkcioner SDP Mirko Stanić, kazao je da je Leposavić svojim stavom izrečenim u odgovoru na poslaničko pitanje proizveo značajne posledice po ugled Crne Gore u regionu i partnerskim zemljama, ali i narušio međunacionalne odnose u državi.

OBRAZLOŽENjE PREMIJERA

PREDLOG za smenu ministra pravde Leposavića, premijer Zdravko Krivokapić Skupštini je dostavio 6. aprila, nakon što je Leposavić u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, "relatizovao genocid u Srebrenici". Premijer je u obrazloženju predloga naveo da je njegovo javno delovanje, od izbora na funkciju ministra da dana podnošenja predloga za njegovo razrešenje, u velikoj meri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog 8. septembra prošle godine.

- Razlog zbog kojeg interpelaciju nismo ranije podneli leži u tome što je predsednik Vlade, slažući se sa našim i stavovima međunarodne zajednice, pokrenuo postupak za razrešenje Leposavića. Uputili smo formalni zahtev za razrešenje tog ministra, svesni činjenice da svaki njegov dan na toj poziciji predstavlja grub udar na građanski koncept države, politiku dobrosusedskih odnosa i našu evropsku perspektivu. Na čelu Ministarstva pravde Crne Gore ne može da bude čovek koji ne priznaje odluke sudova i koji, umanjivanjem težine zločina u Srebrenici, pored ostalog i ugrožava pregovore za članstvo u EU - smatra Stanić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024