UMESTO POMOĆI - BANKROT: Uprava prihoda predložila stečaj za "Montenegro erlajns"

Z. Z.

15. 04. 2021. u 08:25

UPRAVA prihoda predložila je Privrednom sudu uvođenje stečaja u "Montenegro erlajnsu".

УМЕСТО ПОМОЋИ - БАНКРОТ: Управа прихода предложила стечај за Монтенегро ерлајнс

Arhiva Novosti

To nam je potvrđeno u instituciji na čijem je čelu vršilac dužnosti direktora Aleksandar Damjanović. Radnici su očekivali da će tako važnu informaciju dobiti od nadležnih institucija, a pre svega od Vlade, kazao je za  Marko Radulović, predsednik sindikata.

Prema poslednjim podacima Uprave prihoda, "Montenegro erlajns" na kraju januara dugovao je državi za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih gotovo 12 miliona evra. Radnicima nije isplaćeno šest zarada, a radni staž im je nepovezan od septembra 2017. Očekivali su zaposleni, kaže Radulović, da se ostvare najave Vlade o isplati jednokratne pomoći. Ispoštovali su, navodi instrukcije resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

- Međutim do danas u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja nije pronađen pravni model da se isplati jednokratna pomoć zaposlenima koji su već mesecima na rubu egzistencije - prokomentarisao je predsednik sindikata.

ZAPOŠLjAVANjE

O ZAPOŠLjAVANjU dela zaposlenih u novoosnovanoj kompaniji To Montenegro, Radulović kaže, da je mali broj takvih, uglavnom ljudi koji imaju licencu ili su radili u operativnim službama. Sa njima se, potpisuju ugovori o radu na mesec ili tri. Očekuje da će zaposlenje naći veći broj radnika ME kada nova avio-kompanija nabavi avione i uspostavi redovne letove.

Prema zakonu o stečaju zaposleni su u prvom isplatnom redu. Radulović kaže da su propisi jasni, ali ipak sumnja u krajnji ishod.

Ako Privredni sud uvaži inicijativu Uprave prihoda i uvede stečaj u "Montenegro erlajnsu" radnici će, a sada ih je 400, deo potraživanja dobiti iz stečajne mase od prodaje imovine kompanije, a deo ostvariti preko Fonda rada. Nakon isplate zaposlenih, prema Zakonu o stečaju, u drugom isplatnom redu je država, a ukupan dug na kraju prošle godine dostigao je 110 miliona evra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)