S MILOM IZBACUJE SRBE IZ VLADE! Potres posle zahteva Krivokapića za opoziv ministra Leposavića zbog izjave o Srebrenici

D. M. - V. K.

05. 04. 2021. u 21:04

NAKON niza poteza kojima je, po mišljenju mnogih, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izneverio brojna predizborna obećanja, pre svih ono da će napraviti zaokret od antisrpske politike bivšeg režima, sada je otišao i korak dalje: u poslednjoj inicijativi usmerenoj protiv Srba uzda se i u pomoć dojučerašnjeg ljutog protivnika Mila Đukanovića!

С МИЛОМ ИЗБАЦУЈЕ СРБЕ ИЗ ВЛАДЕ! Потрес после захтева Кривокапића за опозив министра Лепосавића због изјаве о Сребреници

Arhiva

Naime, Krivokapić je u ponedeljak pokrenuo postupak smene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, a za to će mu biti potrebni i glasovi Đukanovićevog opozicionog DPS u Skupštini Crne Gore. Leposaviću se "na greh" stavlja izjava o Srebrenici, tačnije to što je rekao "da će priznati da se tamo dogodio zločin genocida kada to bude nedvosmisleno utvrđeno". Kritikovao je i Haški tribunal, rekavši da je ovaj sud izgubio legitimitet.

Krivokapićevo vanredno obraćanje kasnilo je dva i po sata, a prema nezvaničnim informacijama, na "kažnjavanju Leposavića" insistirali su pojedini strani ambasadori u Podgorici. Crnogorski premijer poručio je da su Leposaviću već "progledali kroz prste" oko njegovih istupa u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

- Danas se u Crnoj Gori stvaraju dva bloka, ultrasrpski i patriotsko-komitski, a vladu na čijem sam čelu ruše zdušno pojedine vladajuće i opozicione stranke spolja i iznutra - rekao je Krivokapić, i negirao da je odluku da pokrene smenu Leposavića doneo pod pritiskom stranih faktora i opozicije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je, za "Novosti", da je premijer Krivokapić još jednom pokazao da mu nije nimalo stalo do toga šta misle i osećaju i Srbi i Srbija:

- I dobro je što je to uradio, poruku smo razumeli, po njoj ćemo i postupati. Ne bi me čudilo da u antisrpskoj politici potraži podršku Mila Đukanovića. Oni koji mrze Srbe se uvek prepoznaju i na kraju nađu zajednički jezik.

Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta neće u parlamentu glasati za smenu Leposavića, poručio je posle sastanka lidera skupštinske većine predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić:

- Crnu Goru je zadesila politička kriza, toga ima i u Vladi. Mi, partije parlamentarne većine smo odlučile da to rešimo. Biće veoma brzo novi sastanak na kojem ćemo imati konkretne predloge. Mnogi iz bivšeg režima koje rade u sistemu i dalje urušavaju taj isti sistem da bi povratili bivše stranke. Obećavamo im da se nećemo vraćati u prošlost bez obzira na izazove i probleme.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da protiv Vlade radi najviše Krivokapić:

- On je doveo Vladu u krizu. Veoma je simptomatično da se sve dešava pod aktivnostima partiotskih snaga. Bolje je da je Krivokapić smenio one ministre koji su glasali za DPS.

Poslanica DF Jelena Božović pozvala je Krivokapića da podnese ostavku, rekavši da je "bruka i za Vladu i za parlament to što premijer dozvoljava da o svakom pitanju konačnu reč donose ambasade stranih država u Crnoj Gori":

- Još opasnije od svega je što je Krivokapić istakao da su Srbi i komite isto.

Deo opozicije je zahvalio Krivokapiću za pokretanje opoziva ministra Leposavića. To su učinili predsednik SDP Raško Konjević, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka. Iz Đukanovićevog DPS saopštili su da je premijerov zahtev o smeni Leposavića "iznuđeni potez" kojim pokušava da izbegne neminovan gubitak poverenja međunarodnih partnera.

NEMA POTREBNU VEĆINU U PARLAMENTU

CRNOGORSKI premijer smatra da u parlamentu postoji apsolutna većina za smenu Leposavića. Ipak, bez 16 poslanika Demokratskog fronta koji su prosrpski orijentisani i koji su najavili da neće podići ruke "za", Krivokapić nema dovoljno glasova za brisanje Leposavića sa spiska ministara. U tom slučaju morao bi da potraži podršku od Đukanovićevog DPS, koji ima 28 mandata.

SVI SPORNI POTEZI

* Krivokapić je stao iza odluke Đukanovića da protera srpskog ambasadora Božovića.

* Božovićeve izjave o Podgoričkoj skupštini 1918. i ujedinjenju sa Srbijom okarakterisao kao vređanje suvereniteta Crne Gore.

* Čestitao Dan Republike Srpske, pa se pravdao zbog toga.

* Čestita dan nezavisnosti lažne države Kosovo, što je javnosti otkrio vicepremijer Abazović.

* Krivokapić odbio da podrži listu "Za budućnost Nikšića" na nedavnim izborima u ovom gradu Nikšiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024