TAJKUN PREPRODAO BESPLATNE AKCIJE: Milutin Đukanović optužio bivšeg premijera i rukovodstvo Elektroprivrede CG za zloupotrebe

V. K.

03. 04. 2021. u 07:39

PREDSEDNIK Odbora direktora "Elektroprivrede Crne Gore", Milutin Đukanović saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv bivših premijera Duška Markovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika "Uniproma", odnosno Kombinata aluminijuma Podgorica Veselina Pejovića, svih članova bivšeg Odbora direktora na čelu sa predsednikom Đokom Krivokapićem i protiv bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića, zbog teških zloupotreba koje su se dešavale u minulom vremenu.

ТАЈКУН ПРЕПРОДАО БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ: Милутин Ђукановић оптужио бившег премијера и руководство Електропривреде ЦГ за злоупотребе

Optuženi: Marković i Pejović / Foto Uniprom

- Suština krivične prijave je da su Marković i Sekulićeva poklonili Pejoviću besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj energetskoj kompaniji za 17 miliona evra! Marković i Sekulićeva, u čijoj nadležnosti je tada bila oblast energetike, kroz Vladinu uredbu, dodelili su kompaniji "Uniprom" nesrazmerno veliku količinu besplatnih emisionih CO2 kredita. Prilikom dodele tih istih kredita državnoj kompaniji EPCG, bivši premijer i ministarka su značajno potcenili planove i balans EPCG i dodelili joj znatno manji iznos od realnog. Tako su EPCG i KAP dobili identičan iznos od po 1.0020.840 tona CO2 - naveo je Đukanović.

On tvrdi da je zbog snižene proizvodnje KAP-a broj dodeljenih emisionih kredita značajno prevazilazio njegove potrebe, dok je broj dodeljenih emisionih kredita za EPCG bio znatno niži od bilansirane potrošnje uglja.

- Takva podela predstavlja samo osnovu za bezočnu, drsku i krvničku pljačku EPCG, države i njenih građana. KAP, odnosno firma Veselina Pejovića ima viška, a EPCG manjka CO2 kredita. Elektroprivredi u prošloj i ovoj godini nedostaje po 370.000 tona emisionih kredita CO2, i umesto da EPCG na aukciji kupi te nedostajuće kredite, na način što bi uplatila u stoprocentnom državnom Fondu za zaštitu životne sredine iznos za dve godine od nepunih 18 miliona evra, EPCG pristaje da joj Pejović, na nešto što je platio nula evra, da popust od pet odsto i proda za gotovo 17 miliona - rekao je Đukanović, napominjući da je Elektroprivreda uplatila 18 miliona evra u državni Fond za zaštitu životne sredine, taj fond bi kroz razna ulaganja EPCG vratio sav novac.

Povodom Đukanovićevih optužbi oglasio se i bivši predsednik Vlade, Duško Marković.

- Svakako je lakše konstruisati afere i smišljati medijske nastupe nego raditi ozbiljno i posvećeno. Uostalom, ne bi Milutin imao ni vremena, a ni resursa za senzacije da mu nismo ostavili snažnu kompaniju u vlasništvu Crne Gore, i podebeo saldo na računima - rekao je Marković.

OBUSTAVLjAJU SARADNjU

KOMPANIJA "Uniprom metali" obavestila je "Montekargo" da obustavlja saradnju i sve druge aktivnosti dok nadležni organi ne utvrde sve činjenice. Kompanija Veselina Pejovića, kako saopštava, ostavlja prostor za nastavak saradnje nakon što nadležni utvrde sve činjenice. Podsećaju da su zajedno sa svojim partnerima za označeni period i označene količine za pružene usluge prevoza platili 15.054 evra.

PLjAČKA I NA ŠINAMA?

MINISTARSTVO kapitalnih investicija uputilo je prijavu tužilaštvu da ispita poslovanje državnog "Montekarga" i kompanije "Uniprom" u vlasništvu Veselina Pejovića. U nalazu piše da su vozovi bili toliko pretovareni da su oštećivali šine i pragove i ugrožavali bezbednost saobraćaja!

- Kompaniji "Uniprom" prevezeno je besplatno 204.690 tona rude - izjavio je predsednik Odbora "Montekarga" Miroslav Brajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024