ZAUSTAVLJANJE ETNIČKOG ČIŠĆENJA SRPSKIH PISACA: Matija Bećković o povratku velikana u crnogorske škole

Novosti online

30. 03. 2021. u 22:32

NAJAVOM da će u crnogorske školske programe biti vraćeni pisci poput Desanke Maksimović, Meše Selimovića ili Alekse Šantića zaustavlja se etničko čiščenje srpskih pisaca iz školskih programa u Crnoj Gori, koje je izvršila bivša vlast, smatra pesnik Matija Bećković.

ЗАУСТАВЉАЊЕ ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА СРПСКИХ ПИСАЦА: Матија Бећковић о повратку великана у црногорске школе

Matija Bećković

- Nema kraće definicije fašizma od progona ljudi zbog svog imena i svoje etničke pripadnosti - rekao je Bećković.

Crnogorski ministar kulture, prosvete, nauke i sporta Vesna Bratić izjavila je juče da resorno ministarstvo planira da mijenja nastavni program, ističući da autori, koji su u vrijeme vlasti DPS-a uklonjeni iz udžbenika, spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti.

Istoričar Čedomir Antić smatra da će ovim potezom crnogorska prosvjeta biti deprovincijalizovana, jer pjesnici i pisci izbačeni iz školskih programa nisu regionalni srpski pisci, već pripadaju vrlo važnoj i uticajnoj južnoslovenskoj kulturi.

On ocjenjuje da je izbacivanjem srpskih pisaca i pesnika iz školskih programa vlast Mila Đukanovića imala nameru da obespravi trećinu stanovništva Crne Gore, odnosno polovinu onih koji govore srpski jezik i pripadaju srpskoj kulturi.

- Povratak tih pisaca je najmanje što može da se uradi - kaže Antić.

Književni kritičar Petar Arbutina smatra da sa pozicije civilizacijskih vrednosti izbacivanje bilo kog pisca iz školskih programa vodi ka apsolutizmu i totalitarizmu.

Iz nastavnih programa za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti 2006. godine izbačeni su klasici srpske književnosti Milovan Glišić, Jovan Jovanović Zmaj, Stevan Sremac, čak i Petar Petrović NJegoš, kao i srpska epska poezija od "Hasanaginice" do opusa Filipa Višnjića.

Osim njih, izbačeni su i savremeni stvaraoci Miloš Crnjanski, Milutin Bojić, Oskar Davičo, Milorad Pavić, Aleksandar Tišma, Antonije Isaković, LJubomir Simović, Dobrica Ćosić i mnogi drugi.

Umjesto njih, mesta u čitankama zauzeli su autori mahom nepoznati široj javnosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZAR TAKO? Ojadili Srbe u Grčkoj - nisu verovali šta su im uradili sa autom na Halkidikiju (FOTO)