VIŠA CENA PIĆA, KAFE I CIGARETA: Crnogorska vlast planira da budžet napuni uvodeći nove mere poreske politike od 1. jula

V. K. - Z. Z.

31. 03. 2021. u 07:39

NACRTOM budžeta za 2021. godinu, punjenje državne kase planirano je prihodima od nelegalno stečene imovine, oporezivanja visokih penzija iznad nivoa prosečne zarade od 524 evra do kraja 2022. godine, ukidanjem najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, povećanjem akciza na duvan i duvanske proizvode na gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, povećanje akciza na alkohol i alkoholna pića i markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata, da bi se znalo da li potiče iz legalnog prometa, nove su mere poreske politike koje će se primenjivati od 1. jula ove godine, koje su procurile u javnost uoči sednice Vlade Zdravka Krivokapića.

ВИША ЦЕНА  ПИЋА, КАФЕ И ЦИГАРЕТА: Црногорска власт планира да буџет напуни уводећи нове мере пореске политике од 1.  јула

Foto Vlada CG

Navedene mere trebalo bi da donesu budžetu dodatna sredstva uz već započeti projekat elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa. Porez na dodatu vrednost na jaja spušten je sa 21 na 7 odsto. Predviđen je dodatni stimulans od 50 evra za najmanje penzije do 222 evra što će biti oko 2,5 miliona evra, kao i povećanje minimalne zarade na 250 evra.

Vasilije Kostić, Foto Vlada CG

Prihodi budžeta zajedno sa depozitima projektovani su na 2,4 milijarde evra. Izvorni prihodi planirani su na 1,87 milijardi, a izdaci na dve milijarde. Deficit budžeta projektovan je na 138 miliona, kapitalni budžet na 203 miliona evra, tekuća budžetska rezerva 73,5 miliona, dok su nedostajuća sredstva projektovana na 575 miliona. Najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u ovoj godini odnosi se na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 odsto nivoa iz 2019. uzimajući u obzir komparativno iskustvo Hrvatske u upravljanju krizom i fleksibilnosti granica u pogledu međunarodne mobilnosti putnika u 2020.godini. Prosečna realna stopa ekonomskog rasta u periodu od 2021. do 2023. iznosiće 7,6 odsto.

DF NEĆE GLASATI ZA BUDžET

DEMOKRATSKI front neće glasati ni za jedan zakon, pa ni za budžet za ovu godinu, sve dok se ne usvoje tužilački zakoni u formi u kojoj su predloženi, poručio je Nebojša Medojević.

- Kriza koju smo imali 2020. godine još većom žestinom nastavlja da ugrožava ekonomsku stabilnost zemlje, a Vlada Crne Gore nastavlja sa neoliberalnim konceptom politike. Ekonomija Crne Gore ranjiva je na eksterne šokove. Imali smo pad uvoza za 25,9 odsto, što znači da će doći do pada prihoda, pada naplata od carine, akcize i da ulazimo u sve veći budžetski deficit - kaže Medojević.

Krajnji rok da Vlada utvrdi predlog budžeta za ovu godinu je 31. mart, kako bi se izbegao eventualni scenario koji su neki opozicionari priželjkivali i zagovarali, a to je pad Vlade Zdravka Krivokapića.

- Obaveza je da Vlada najkasnije 31. marta usvoji predlog Zakona o budžetu za 2021. i dostavi ga Parlamentu na razmatranje. Na taj način oni su ispunili svoju obavezu, a na poslanicima je kako će se odrediti prema tom aktu, podržati ga ili odbaciti. Ako akt ne dobije podršku u Skupštini, ostaje se na privremenom finansiranju - prokomentarisao je Đorđije Blažić, profesor.

Foto: V. Danilov

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, kaže za naš list da bi eventualno neusvajanje budžeta u parlamentu proizvelo ozbiljne posledice po finansije.

- To pokazuje kratkoročnost političkih interesa i sublimaciju jednog političkog interesa u odnosu na najvažniji, a to je ekonomski interes. Ako znamo šta budžet predstavlja i koliko znači za funkcionisanje jedne ekonomije i države uopšte, da jasno definiše plan prihoda i rashoda, onda je jasno šta bi značila okolnost da najvažniji zakon, kakav je budžet se ne usvoji u Parlamentu. Ako se to desi to bi imalo ozbiljne posledice i na ekonomiju, ali i povuklo političke konsekvence ne samo po Vladu, već i sve druge aktere na crnogorskoj političkoj sceni - ocenio je Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna