STANOVE ČEKALI ČETIRI DECENIJE: Radnici nekadašnjeg PKB iz neuslovnih baraka konačno će dobiti smeštaj

V. Vujnović

28. 03. 2021. u 21:52

OPŠTINA Herceg Novi i PKB postigli su dogovor i obezbedili parcelu u Nemiloj, površine oko 500 kvadrata, za izgradnju objekta sa četiri stana, za porodice nekadašnjih radnika ovog preduzeća koji već više od četiri decenije žive u sasvim neuslovnim barakama u naselju Bajkovina u Igalu.

СТАНОВЕ ЧЕКАЛИ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Радници некадашњег ПКБ из неусловних барака коначно ће добити смештај

Foto: V. Vujnović

Ministarstvo finansija izdvojiće za ovu namenu 200 hiljada era.

Podsetićemo, početkom osamdesetih godina prošlog veka kompanija PKB je svojim, prvenstveno sezonskim radnicima, dala prostor koji je prethodno korišćen za štale a onda adaptiran za stanovanje,kao nužni smeštaj. Neki su tu ostali do danas.

Tonka Ivanović u Bajkovini, kaže živi 45 godina. Seća se komšinice Marije Janković, takođe radnice PKB-a, koja je preminula a iza nje je ostao sin koji sada ima troje djece. Svi žive u jednoj od trošnih Baraka.

Tonka, uprkos svim nevoljama nije zadovoljna ni ponuđenim novim rešenjem. Na lokaciji u Nemiloj je velika vlaga, zemljište je uz potok, ni nebo se ne vidi. Ona je u PKB-u radila 15 godina, nakon toga u Bolnici Meljine, gde je dočekala penziju, i veruje da ima pravo na bolje rešenje, bilo gde samo da je bliže prodavnici i autobuskom stajalištu.

Stanovnik u barakama je punih 27 godina i Egzon Gaši. Živi tu sa ženom i troje dece. Stanovnici Baraka u Bajkovini su i članovi porodice njegovog oca.

Foto: V. Vujnović

– Kad su velike kiše imamo poplavu, loše su elektro instalacije, nemamo toalet, kupatilo nam je nikakvo. Dolazili su mnogi, obećavali nam dosta puta, već 27-28 godina i nikad ništa od obećanja nije realizovano,priča Egzon.

On je već sedam godina zaposlen u gradskoj Čistoći i kaže da zbog nehumanih uslova u kojima živi njegova porodica ne žali sebe ali mu je žao dece.

Poslednje u nizu obećanja lokalnih vlasti koje su se smenjivale, da će ovaj problem biti rešen stiglo je u julu 2017. godine.

Foto: V. Vujnović

Prošle godine je konačno uvršten u program socijanog stanovanja,kao jedan od prioriteta. Potpredsednica Opštine Vesna Samardžić kaže da je postignut dogovor sa PKB-om kako bi konačno rešili situaciju.

-PKB će ustupiti zemljište u naselju Nemila. Bila je nedovoljna jedna parcelapa su ustupili još jedan dodatni deo.U opticaju je oko 500 kvadrata zemljišta, na kojem će, biti izgrađen objekat tvrde gradnje sa četiri stana, objašnjava Samardžić.

Projekat radi gradska Agencija za izgradnju, zadužena i za prikupljanje potrebne dokumentacije. Iz Opštine su se zahtevom za finasnijsku pomoć obratili Ministarstvu finansija iz koga su obećali da će kroz kapitalni budžet opredeliti 200 hiljada evra za ovu namenu.

Foto: V. Vujnović

-To bi nam dosta značilo, jer bi, ako ne komplentnu finansijsku konstrukciju, obezbedilo dobar deo sredstava da napravimo četiri stana za početak, kako bi od sedam porodica zbrinuli četiri, kazala je Samardžić.

NEMAČKI HELP ŠALjE POMOĆ

Iz lokalne uprave za pomoć su se obratili i nemačkoj organizacije Help. Zbog pandemije oni su mnogo sredstva već potrošli, ali su pokazali dobru volju da ipak pomognu. Samardžić veruje da će država naći sredstva za ovaj projekat, a pridružiće se i lokalna uprava koja ima određena sredstva za rešavanje stambenog pitanja raseljenih i socijalno ugroženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)