ŽIVOT U BLATU I PRAŠINI: Stanje u Gradcu nepodnošljivo zbog sanacije jalovišta

M. D.

29. 03. 2021. u 06:34

DOVOŽENjE značajnih količina gline, drenažnog, kamenog i zemljanog materijala, za potrebe sanacije jalovišta u Gradcu kod Pljevalja dovelo je stanovnike nekadašnjeg rudarskog naselja u bezizlaznu situaciju.

ЖИВОТ У БЛАТУ И ПРАШИНИ: Стање у Градцу неподношљиво због санације јаловишта

Nagomilani otpad iz rudnika / Foto M. Drobnjak

Stanovnike brinu veliki slojevi blata, a predstojeći sunčani meseci nagoveštavaju ozbiljan problem prašine na ulicama, kazao je mr Vasilije Miličić iz pljevaljske URA.On ukazuje da pored kuća Gračana tokom čitavog dana centralnom ulicom prolaze natovareni kamioni, a prašina od materijala koji kamioni prevoze nije nimalo bezbedna ni po zdravlje ljudi ni po životnu sredinu.

- Napori ekipa koje cisternom peru ulicu nisu dovoljni i ne rešavaju problem jer kamioni prolaze konstantno. Pri tome, određena količina vode kojom se spira blato dospeva u Ćehotinu. Takođe, problem oštećenog puta Gradac - Pljevlja i problem prosipanja materijala iz sanduka kamiona nije zanemarljiv i predstavlja realnu opasnost po sve učesnike u saobraćaju - ističe Miličić. - Smatramo da bi realizacija ideje meštana o probijanju zaobilaznice dugačke oko 400 metara u velikoj meri umanjila štetne uticaje sanacije i rešila jedan od mnogobrojnih problema meštana ovog naselja.

Ulica prekrivena blatom / Foto URA

On dodaje da Građanski pokret URA ovom prilikom pruža podršku meštanima Gradca i poziva nadležne da uvaže pravo Gračana na zdravu životnu sredinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)