VENECIJANSKA KOMISIJA DALA NEGATIVNU OCENU TUŽILAČKIH ZAKONA: Potreba za reformama postoji, ali se moraju pažljivo sprovoditi

Veliša Kadić

23. 03. 2021. u 12:15

VENECIJANSKA komisija objavila konačno mišljenje na predloge tužilačkih zakona navodeći da razume da postoji potreba za reformama tužilačke organizacije, ali da one moraju biti pažljivo sprovedene i bez proste zamene vrha tužilaštva novim kadrovima, zamenom nove većine starom u potencijalno opasnom vršenju političke kontrole nad tužilaštvom. Izražava se zabrinutost zbog predloženog ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva i promenama u načinu njegovog izbora.

ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА ДАЛА НЕГАТИВНУ ОЦЕНУ ТУЖИЛАЧКИХ ЗАКОНА: Потреба за реформама постоји, али се морају пажљиво спроводити

Foto Tanjug/AP

- Specijalni državni tužilac ne sme biti smenjen pod izgovorom zakonodavne reforme i ako je kriv za neko loše ponašanje, mora da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću - ocenili su eksperti Venecijanske komisije. 

- Predviđeni novi sastav Tužilačkog saveta (koji bi imao malu većinu uglednih pravnika) nije kao takav direktno u suprotnosti sa evropskim standardima i mogao bi se objasniti potrebom izbegavanja korporativizma. Međutim, u trenutnoj situaciji - gde se svi članovi Tužilačkog saveta iz redova uglednih pravnika istovremeno biraju prostom većinom glasova u Skupštini - ova reforma može dovesti do povećane politizacije tužilaštva, navodi se u mišljenju, uz predlog dve mogućnosti izbeavanja politizacije.

Prva, da se pravnici biraju kvalifikovanom većinom ali bi u tom slučaju trebalo da postoji efikasan deblokirajući mehanizam.

Druga, biranje uglednih pravnika na osnovu proporcionalnog sastava (tako da predstavljaju različite političke snage) ili osigurati da ih predlože ili čak direktno imenuju spoljni nevladini akteri (poput univerziteta, Komore, sudstva itd.).

- Neposredna zamena svih aktuelnih članova Tužilačkog saveta nema opravdanja i narušava sigurnost njihovih mandata. Uloga Tužilačkog saveta je da obezbedi nezavisnost tužilačkog sistema. Da bi se postigla željena ravnoteža između članova tužilaca i pravnika, bilo bi dovoljno odabrati još jednog člana iz redova pravnika i ukloniti jednog člana tužilaca - na primer, izvlačenjem žreba (ili, na kraju, ponovnim izborom svih tužioca), i pričekati dok mandat preostalim članovima ne istekne (što je uskoro) - navodi Venecijanska komisija, izražavajući žalost što Ustav Crne Gore ne predviđa deblokirajući mehanizam.

- Do uvođenja u Ustav takve odredbe, zakon bi trebalo biti izmenjen kako bi se osiguralo da će odlazeći vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca  nastaviti privremeno da obavlja funkciju. Ovo rešenje verovatno će motivisati trenutnu većinu na pronalazak kompromisa s opozicijom za izbor novog vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Treba napustiti trenutne predloge da privremeni tužuilac može biti imenovan dva puta.

Venecijanska komisija preporučuje preispitivanje novih odredbi o disciplinskoj odgovornosti tužilaca kako bi se preciziralo da se takva odgovornost može izreći samo za grubo i neoprostivo loše ponašanje, a ne samo za pogrešnu primenu zakona - poručuje Venecijanska komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TUŽBA ZBOG VREĐANJA MORALA: Za 29. 11. okačio zastavu Juge na kući u Hrvatskoj, policija odmah došla