SMENA KATNIĆA USLOV ZA MIR: Usvajanje tužilačkih zakona donosi stabilnost izvršne vlasti Zdravka Krivokapića

V.KADIĆ

23. 03. 2021. u 08:38

NOVA srpska demokratija i Demokratska narodna partija podržavaju stav predsednika Vlade Zdravka Krivokapića da se rekonstukcijom izvršne vlasti pokuša obezbediti njen pun mandat kroz učešće članica parlamentarne većine koji je podržavaju.

СМЕНА КАТНИЋА УСЛОВ ЗА МИР: Усвајање тужилачких закона доноси стабилност извршне власти Здравка Кривокапића

Foto Skupština CG

Ovo se ističe u zajedničkom saopštenju te dve partije, uz ocenu da je u ovom trenutku najvažnija tema usvajanje zakona o tužilaštvu i da će od tog odnosa zavisiti svi budući politički potezi.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević kazao je da će njegov poslanički klub takođe insistirati na usvajanju tužilačkih zakona, jer od toga, kako tvrdi, zavisi kuda će dalje da se kreću procesi u Crnoj Gori.

- Naši poslanici neće glasati ni za jedan zakon u Skupštini, pa ni za budžet, dok ne budu usvojeni tužilački zakoni - izjavio je Medojević. - Demokratski front je jedinstven da se SDT Milivoje Katnić smeni, jer je on zaštitnik interesa crnogorske mafije, DPS i braće Đukanović.

Konstrukcione greške premijera

DA se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj parlamentarnoj krizi, smatra i Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije. Po njemu, dve ključne konstrukcione greške Krivokapića su eliminisanje političkog autoriteta DF iz Vlade i neuključivanje predstavnika stranaka nacionalnih zajednica u Vladi.

Povod za moguću rekonstrukciju Vlade ne bi trebalo da bude odmeravanje snaga u vladajućoj većini, ali bi možda mogla biti pitanja inkluzivnosti i zastupljenosti manjinskih naroda, kazala je poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

Milivoje Katnić, Foto Jutjub

U NSD i DNP poručuju da je svima jasno da je Crnoj Gori potrebna vlada koja će u potpunosti biti izraz političke i demokratske volje naroda koji im je dao poverenje na izborima u avgustu prošle godine.

- Upravo su ovo stanovišta na kojima od početka iskreno i odgovorno insistirala koalicija "Za budućnost Crne Gore", ali smo bez obzira na to, prihvatili i drugačiji tzv. nestranački koncept u čije smo se određene ograničene domete uverili u dosadašnjem radu. Nažalost, Vlada premijera Krivokapića nije mogla na zadovoljavajući način i potrebnom brzinom demontirati režimske kadrove. U ovom trenutku za Crnu Goru, a ne samo parlamentarnu većinu, najvažnija tema je usvajanje zakona o tužilaštvu i od tog odnosa će zavisiti svi budući politički potezi - poručuju iz ove dve članice Demokratskog fronta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!