RESPIRATORI ISPRAVNI, A NEPOUZDANI: Članovi bivšeg NKT negirali tvrdnje oko nabavke medicinske opreme

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 03. 2021. u 07:39

ČLANOVI rasformiranog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, Jevto Eraković i Ranko Lazović negirali su tvrdnje da su respiratori kupljeni lani biti neispravni, jer su dva puta testirani. Dokumentacija o kupovini, kako tvrde, ne može biti u Kliničkom centru, jer ta ustanova nije plaćala medicinsku opremu.

РЕСПИРАТОРИ ИСПРАВНИ, А НЕПОУЗДАНИ: Чланови бившег НКТ негирали тврдње око набавке медицинске опреме

Odeljenje sa respiratorima / Foto KCCG

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba NKT-a za zarazne bolesti, dr Ranko Lazović, kazao je da je sporna medicinska oprema testirana na veštačkim plućima u Kliničkom centru i u Turskoj, te da nije bilo neispravnih aparata, a da su nakon toga podeljeni zdravstvenim ustanovama.

- Iz KC je stiglo obaveštenje da 12 aparata nije pouzdano. Oni su ispravni, ali nisu pouzdani. Obavešten je "Glosarij" i aparati su poslati za Tursku. Oni su istestirali aparate i šest je bilo ispravno, a na drugih šest je urađena samo rekalibracija - pojasnio je Lazović i istakao da za to postoji i dokumentacija.

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tvrde da su od 33 respiratora kupljena pre godinu za gotovo 600.000 evra, čak 23 neispravna, a da jednog uopšte nema.

- Nijedan aparat marke "Uvent" nije u upotrebi, osoblje se žali na to da ne ispunjavaju zadatke. Mi sada imamo 17 aparata, nijedan nije upotrebljiv. Ustanovljeno je da je jedan proizveden 2019, a ostali 2015. i 2016. Ne postoji ugovor o kupovini, nemamo saznanja da li su u garanciji i ne znamo da li možemo da planiramo njihov servis - rekla je Radulovićeva.

Borovinić Bojović je rekla da je tražila informacije o ostalim bolnicama i da ne rade dva respiratora u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru, jedan u Baru.

- Svaki od aparata je plaćen oko 20.000 evra. Tražila sam dokumentaciju u Ministarstvu zdravlja, ali sam našla samo deo. Od Vlade sam dobila svu dokumentaciju NKT-a. Nisam ni sudija ni policajac, ne mogu se time baviti, ali u oči upada to što nema ni ugovora ni garancije za ovu trgovinu - rekla je Borovinić Bojović.

Sporno je i to, navela je ministarka, što u u dokumentaciji nema podataka da su respiratori 2015. i 2016. godište, ne poklapaju se podaci iz fakture i onoga što je stiglo.

GARANTUJU DA SU UREĐAJI NOVI

POVODOM tvrdnji o neispravnim respiratorima iz veledrogerija "Glosarij" navode da su još jednom potvrdili sa isporučiocem iz Turske da su respiratori koji su dopremljeni u Crnu Goru tokom prošle godine - novi uređaji, nikada korišćeni, te da poseduju zvaničnu izjavu inoisporučioca.

- Takođe, uređaji imaju garantni rok od 12 meseci, što je i potvrđeno u komunikaciji između KCCG i isporučioca iz Turske - kazali su iz te kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna