DRŽAVNI TUŽILAC DA PROVERI TOK NOVCA: Hercegnovski radnici tvrde - Uprkos blokadi, pare “Vektra Boke” na račun nove firme, a ljudi gladni!

V. V.

05. 03. 2021. u 15:02

ДРЖАВНИ ТУЖИЛАЦ ДА ПРОВЕРИ ТОК НОВЦА: Херцегновски радници тврде - Упркос блокади, паре “Вектра Боке” на рачун нове фирме, а људи гладни!

Foto: V. V.

BIVŠI radnici nekada uspešnog hercegnovskog hotelsko turističkog preduzeća „Boka", nakon loše privatizacije udruženi u NVO „Bivši radnici Vektra Boke", sumnjaju da platni promet „Vektra Boke" uprkos blokadi računa nesmetano funkcioniše.

 

Taj proces teče preko novoosnovane firme „Vektra Plaža". Tako od prodaje imovine „Vektra Boke" u Herceg Novom, nezakonito, sredstva prelaze na račun nove firme, a dug, zbog kojeg je osnovni račun blokiran se samo uvećava.

Zbog toga radnici pozivaju državno Tužilaštvo da ispita kako i pored blokade računa, novac prelazi drugoj firmi, o kojoj sumi je reč i kako privredno društvo u reorganizaciji može da funkcioniše preko novootvorene firme. Svi navodi o tome postoje u Centralnoj banci Crne Gore, saopštavaju iz NVO „Bivši radnici Vektra Boke".

- Smatramo da Privredni sud i stečajni sudija stoje iza ovih nezakonitih radnji, koje smo već dokazali u javnosti, dok ih Poreska uprava u tome podržava – navedeno je u saopštenju koje potpisuje Đorđe Rajak.

Prema Rajakovim rečima menadžment “Vektra Boke” ne poštuje odluku Ustavnog suda po kojoj su potraživanja radnika prioritetna u odnosu na ostale poverioce. Navodi da već mesec čekaju isplatu treće rate trećeg isplatnog reda. Rok za isplatu potraživanja prema poveriocima, istekao je 7. februara, a sredstva još nisu isplaćena.

Foto: V. V.

Đorđe Rajak

Oko 70 bivših radnika nemaju uslov ni za pomoć Vlade Crne Gore u okviru mera podrške u borbi protiv korone, a više od 200 porodica je na rubu egzistencije.

Jovo Samardžić, jedan od bivših radnika, ističe da su iz kompanije obećali uplatu treće rate do polovine februara. To ni do danas nije urađeno jer, kako kaže Samardžić, „firmom upravljaju kriminalci".

– Porodice 70 radnika više nisu na ivici egzistencije, već na ivici gladi. U 21. veku je bruka i sramota da imamo radnike koji su proveli 30 godina pošteno radeći u bivšoj HTP Boki, a danas moraju da prose, kako bi se prehranili – komentariše Samardžić.

Radnici su za svoje zahteve imali otvorenu podršku gradske vlasti pa su očekivali da će problem biti brže rešen. Shvataju međutim i da je lokalna uprava sada orjentisana na kovid krizu. Zbog nje su i sami odustali od planiranih otvorenih protesta.

– Ne možemo da dobijemo odobrenje za okupljanje, a nećemo da kršimo mere, ali ako se ovako nastavi, moguće je da će se i to dogoditi - poručili su radnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)