DISCIPLINA ILI POTPUNO ZAKLJUČAVANJE: Na snazi nove mere protiv korone, policija kontroliše međugradski saobraćaj

I. D. STOJADINOVIĆ

03. 03. 2021. u 07:39

KAKO se broj novoobolelih ne smanjuje danima, a raste i broj hospitalizovanih i preminulih, zdravstveni organi razmatraju još restriktivnije mere ukoliko se disciplina u poštovanju mera protiv zaraze ne popravi.

ДИСЦИПЛИНА ИЛИ ПОТПУНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ: На снази нове мере против короне, полиција контролише међуградски саобраћај

Foto ijzcg.me

Mere protiv korone koje su zaključale još šest crnogorskih gradova juče su stupile na snagu, a policija kontroliše međugradski saobraćaj kod opština čije je napuštanje zabranjeno. Kako su i najavili, detaljno proveravaju potvrde koje omogućavaju kretanje uoči zabrane, a zbog kontrole, juče se na međugradskim putevima pravila kilometarska kolona vozila.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević kazao je da su striktno poštovanje zdravstvenih mera ili kompletno zaključavanje države, dva načina rešavanja složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori. Kako je rekao, u cilju pripreme predstojeće turističke sezone, mora se posegnuti za jednom od ove dve alternative.

- Čini mi se da je bliža ova alternativa kompletno zaključavanje na određeno vreme, ali ono ne može više da daje efekte kao u nekoj ranijoj fazi, a to znači dve tri nedelje. Da bismo dosegli ono vreme koje će nas učiniti konkurentnim na tržištu to mora biti mnogo drastičnije - rekao je Laušević.

ĐUKANOVIĆ TRAŽI ZATVARANjE GRANICA

PREDSEDNIK Milo Đukanović traži zatvaranje granica Crne Gore i ubrzanu imunizaciju jer, kako kaže, zdravlje građana je u ozbiljnoj opasnosti. Đukanović smatra da su brojke preminulih "stravične", kao i obolelih od virusa korona, što, kako ističe, iziskuje ažurno uvođenje i efikasnu primenu epidemioloških mera. Poručio je da se u cilju zaštite građana Crna Gora mora izdići iznad podela.

Upozorava da su cifre neumitne kada je reč o obolevanju i umiranju i da zabrinjava i to što društvo postaje ravnodušno. Tri su, kaže, mogućnosti.

GUŽVA Kolona vozila na putu Nikšić - Podgorica , Foto: Printskrin

- Prva je da se pomirimo i da ovo ide svojim tokom. Druga je da se sve mere koje su na snazi primenjuju kako treba, a treća je ono što se dešava u Češkoj, a to je kompletno zatvaranje države - rekao je Laušević.

Direktor Instituta za javo zdravlje, Igor Galić, kazao je da su ove mere, iako nepopularne, bile neophodne, ali i da ukoliko se epidemija bude održavala na trenutnom nivou, one će biti još rigoroznije.

SMRTNOST PORASLA ZA 70 ODSTO

OD posledica virusa korona u februaru je preminulo čak 210 građana, od čega u ponedeljak 12, što je u odnosu na januar povećanje za 70 odsto, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Da se razmatra dodatno pooštravanje mera, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i dodala da se bolja epidemiološka situacija ne može očekivati dok se god budu kršile mere.

- Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada smatramo da treba postaviti rigoroznije mere, kako bi se poštedeli bolnički kapaciteti. Shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih mera - kazala je Borovinić Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna