KAFANE U TUZIMA ZAKLJUČANE: Nakon sastanka Nika Đeljošaja sa premijerom i ministarkom zdravlja, poštuju se mere

V. KADIĆ

27. 02. 2021. u 11:33

POSLE jednodnevnog otpora građana Tuzi i predsednika te opštine Nika Đeljošaja, u Malesiji nadomak Podgorice zaživele su protivpandemijske mere koje su na snazi i u još nekoliko crnogorskih sredina.

КАФАНЕ У ТУЗИМА ЗАКЉУЧАНЕ: Након састанка Ника Ђељошаја са премијером и министарком здравља, поштују се мере

Foto TVCG

Ugostiteljski objekti ne rade, a na poštovanje mera sugrađane je pozvao upravo Đeljošaj i to nakon razgovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, kojem je prisustvovao i poslanik Force - Genci Nimanbegu.

Iako su tenzije u ovoj najmlađoj crnogorskoj opštini narasle, juče je bilo prilično mirno.

Saobraćaj je normalizovan, posebno onaj koji je bio u blokadi prema Albaniji.

- Nema se gde kafa popiti. Blokirani Tuzi, Podgorica, dole Bar. Jedino da odemo u Berane - jada se jedan od mlađih Tuzana, kome je, dan počinjao, kako reče, uz "espreso" i listanje društvenih mreža.

U Tuzima su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva. Krivične prijave podnete su protiv Đeljošaja i još dve osobe. Predsednik opštine Tuzi je, u međuvremenu, na "Fejsbuku" objavio da će Institut za javno zdravlje i Savet za borbu protiv virusa korona u narednih 48 sati, na osnovu novog preseka epidemiološke situacije razmotriti korekciju postojećih mera za Tuzi, koje će važiti od ponedeljka 1. marta.

- U našem kraju u zadnja tri meseca imamo stabilnu epidemiološku situaciju, zahvaljujući poštovanju mera od naših građana - naveo je Đeljošaj.

Albance štite - Srbe proganjaju

ALBANSKA i zastava lažne države Kosovo nesmetano stoje u Tuzima, centru Malesije, uprkos Zakonu o zabrani isticanja simbola stranih država. Predsednik Opštine Nik Đeljošaj preko društvene mreže "Fejsbuk", objavljujući fotografiju sa zastavama, uputio je poruku nadležnima u državi:

Foto VK

- Pozdrav iz opštine Tuzi za Vladu Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića!!! - napisao je Đeljošaj.

Nedaleko od Tuzi, u podgoričkoj mesnoj zajednici Drač, protiv Milete Pavićevića Čiče (na slici) pokrenut je postupak zbog isticanja trobojke tokom veličanstvene litije koja se minulog leta kretala iz Kuča ka Podgorici. Upravo je 1. marta nastavak procesa u Sudu za prekršaje.

Foto Fejsbuk

- Priznajem da se nisam nadao u noći 30. avgusta kada je pao režim Đukanovića da ću doživeti nastavak progona. Ali ne mogu me uplašiti. Celog života poštujem svaku veru i naciju, ali nikako da nađem odgovor zbog čega mi se u rođenoj Crnoj Gori brani da istaknem obeležje, koje je usađeno u državnu tradiciju Crne Gore i Srbije - kaže za "Novosti" Pavićević, osuđujući poslednja dešavanja u Tuzima.

- Videli smo da policija nije intervenisala i uhapsila nikoga, pa ni predsednika Opštine Nika Đeljošaja. Ali su zato bili agilni da hapse - blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, episkope Joanikija i Metodija, sveštenstvo i verni narod, koji su branili svetinje.  V. K.

Dešavanja u Tuzima osmišljena su u kuhinjama odlazećeg režima Mila Đukanovića, a sve kako bi se destabilizovala Crna Gora, smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića. Potpredsednik te partije, Jovo Pejović saopštava da su "kao po dogovorenoj liniji požurili sa potpaljivanjem vatre takozvani dobrotvori Crne Gore".

- Igrajući na najosetljiviju kartu tobožeg ugrožavanja prava nacionalnih manjina čije lidere po navici isturaju kao štit u odbrani diktatora i njemu bliske kamarile ponovo su pokazali svoje pravo lice - kaže Pejović.

ZLOUPOTREBA

PREDSEDNIK Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj zloupotrebio je situaciju u tom gradu, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

- Iznošenje stava da su protivpandemijske mere uperene protiv određene nacionalne manjine vrlo je opasno, rizično i nedobronamerno - podseća Sekulović.

Bošnjačka stranka iskazala je podršku lokalnoj samoupravi i građanima Tuzi, u odbrani elementarnih ljudskih prava.

INTERVENCIJA Policija razgovara sa Đeljošajem koji protestuje, Foto VK

- Imajući u obzir da su Tuzi u kategorizaciji broja zaraženih, u zelenoj zoni, odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata je udar na privredu ove opštine - poručuju Bošnjaci.

Reagovali su i iz Nove srpske demokratije. Miroslav Brajović, predsednik Opštinskog odbora u Golubovcima, upitao je Đeljošaja - zbog čega toliki poklič i pretnja?

- Po čemu je on veći predsednik od ostalih predsednika opština širom Crne Gore, koji prihvatiše da poštuju zakon svoje države i sve ono što propisuju mere o zaštiti zdravlja njenih građana - kazao je Brajović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna