NEMA PREDAJE ZA VOJNE PENZIONERE: Decenijska borba za usklađivanje penzija bivših pripadnika sektora odbrane

V. V.

24. 02. 2021. u 09:56

PRED sudom je 700 postupaka koje već deset godina vode vojni penzioneri u Crnoj Gori sa državom, pokušavajući da ostvare pravo na usklađivanje penzija.

НЕМА ПРЕДАЈЕ ЗА ВОЈНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ: Деценијска борба за усклађивање пензија бивших припадника сектора одбране

Foto Arhiva

To pravo im je smatraju nezakonito oduzeto. Osim toga 260 vojnih penzionera još nemaju stanove. Samo u Herceg Novom ih je 56.

Vojni penzioneri su do avgusta 2005. penzije dobijali preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika Beograd (SOVO). Nakon toga isplatu preuzima Ministarstvo finansija Crne Gore. Formalno-pravno, oni su u penzijski sistem Crne Gore uvedeni 15. avgusta 2007. godine. Problem je nastao jer u zatečeni iznos penzije nisu bila uključena usklađivanja po vojnim propisima za period od 2005. do 2007. godine. Kada su početkom 2011. godine donete izmena zakona o PIO, izmenjena je i odredba kojom je korisnicima ovih penzija obezbeđeno korišćenje prava kod crnogorskog Fonda PIO i po kojoj zatečeni iznos penzije na 15. 8. 2007. godine čini penzija priznata po vojnim propisima sa svim pripadajućim usklađivanjima.

ZA REŠENjE TREBA MILION

USKLAĐIVANjE penzija vojnih penzionera državu bi koštalo više od milion evra. Da bi došli do pravednog rešenja, penzioneri su predlagali isplatu u ratama uz redovne penzije. Sa ovim su početkom godine predstavnici Udruženja vojnih penzionera upoznali i ministarku odbrane Oliveru Injac.

Zamenik predsednika Udruženja vojnih penzionera Herceg Novi Pavle Pavlović objašnjava da je prilikom preuzimanja penzija Fond PIO Crne Gore obračun obavljao po vrednosti boda 3,59 u odnosu na 4,02, koliko je iznosio bod pre preuzimanja.

Pavle Pavlović, Foto V. V.

- Iz hercegnovskog Udruženja penzionera 230 članova priključilo se tužbama. Krenuli smo od osnovnih sudova prema Vrhovnom, a kada nismo imali rešenja, obratili smo se sudu u Strazburu. Poverili smo vođenje tužbi advokatskoj kancelariji "Mitrić" iz Podgorice. Međutim iz Strazbura su vratili predmet - objasnio je Pavlović.

Utuživanja su nastavljena pa su rešena 33 slučaja sa severa Crne Gore, a samo tri iz centralnog i južnog dela. Pavlović smatra da i to dokazuje da je rešenje problema stvar politike, a ne prava. Prema njegovim rečima, predmet je isti za celu Crnu Goru, ali mu nadležni pravosudni organi selektivno pristupaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!