KONJI LEČE DUŠU I TELO: Deci oboleloj od autizma i sa problemom lokomotornog sistema pomaže hipoterapija

B. DABIĆ

11. 02. 2021. u 10:11

SVE veći je broj dece koja imaju zdravstvene tegobe kao što su autizam, cerebralna paraliza i uopšte širok spektar problema lokomotornog sistema.

КОЊИ ЛЕЧЕ ДУШУ И ТЕЛО: Деци оболелој од аутизма и са проблемом локомоторног система помаже хипотерапија

Foto B. Dabić

U cilju efikasnijeg lečenja i lakšeg života, fizioterapeut Bojana Prelević preporučuje hipoterapiju - terapeutsko jahanje uz igru i zabavu, koje vrlo brzo daje rezultate u zavisnosti od dijagnoze i faze oboljenja.

Određena je lokacija za Dnevni centar za decu za posebnim potrebama u Baru kod OŠ "Meksiko". Ako bi bilo moguće zakupiti deo prostora u Garnizonu za realizaciju projekta hipoterapije, to mesto, konfiguracija terena, blizina budućeg Dnevnog centra su idealni, ističe Prelevićeva, koja naglašava da hipoterapiju treba učinitidostupnom.

JAHANjE I SAMOPOUZDANjE

- DA bi se osoba održala u sedlu mora da se sinhronizuje sa pokretima konja. U toj sinhronizaciji neophodno je uključiti mišiće karlice i kukova. Aktivnosti jahanja zato poprimaju terapijski oblik jer zahtevaju od jahača da ima ispravan stav, da ima balans, i da bude fokusiran sve vreme. Toje psihološki aspekt. Već nakon dva-tri časa jahanja može da se vidi razlika u kretanju, držanju, u potrebi dece da se vrate u sedlo. Brzo stiču veću sigurnost i samopouzdanje - objašnjava terapeut.

- Rehabilitacija uz pomoć konja označava grupu terapijskih aktivnosti na konju ili uz konja u svrhu postizanja određenog terapijskog cilja i poboljšanja kvalitete života - kaže Prelevićeva, koja govori iz ugla zdravstvenog radnika i roditelja detetakoje koristi hipoterapiju.

Foto B. Dabić

- Za realizaciju ovog projekta treba dobra volja i ne tako velika finansijska sredstva, a učinak je ogroman.

Hipoterapija pozitivno deluje na normalizaciju mišićnog tonusa, jačanje snage, povećava obim pokreta, a blagotvorna je i sa emocionalnog, psihološkog, društvenog i edukativnog aspekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)