BUŠOTINE OKO KANLI KULE: Nastavljeni istražni radovi za sanaciju klizišta u starom gradu Herceg Novog

V. VUJNOVIĆ

08. 02. 2021. u 13:02

STARO hercegnovsko klizište u širem pojasu oko drevne Kanli kule uveliko se ispituje.

БУШОТИНЕ ОКО КАНЛИ КУЛЕ: Настављени истражни радови за санацију клизишта у старом граду Херцег Новог

Foto arhiva

Urađeno je sedam od 12 predviđenih bušotina, a dogovoren je nastavak radova, kaže Bojana Mitrić, iz Odseka za tehničku pripremu Uprave javnih radova.

Istražni radovi su kasnili. Izvođač je, prema njenim rečima, pravo da obavi istražne radove stekao u maju prošle godine, pa uradio bušotine, koje nisu bile u Starom gradu već na nepristupačnim lokacijama.

- Od 12 planiranih izdvojeno je sedam bušotina, a onda je posao obustavljen zbog zabrane izvođenja građevinskih radova. Pandemija virusa korona ograničila je istraživanja. Zato je početkom decembra prošle godine potpisan aneks ugovora. Sada nas čeka istraživanje na još pet bušotina koje su locirane u Starom gradu - objasnila je Mitrićeva.

Izvođača su upozorili da može doći do problema sa vlasnicima ugostiteljskih objekata koji se nalaze u blizini lokacija na kojima će biti obavljeno istraživanje. Međutim, objašnjeno je da su površine na kojima će biti istražne bušotine terena u opštinskom vlasništvu. Doneto je rešenje nadležnog Sekretarijata, dozvola za radove u okviru projekta sanacije Kanli kule.

VREDNOST RADOVA 220.000 EVRA

DA postoji klizište od magistrale do crkve Sv. arhanđela u Starom gradu, na Belavisti, koje je i prouzrokovalo oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova 2017. godine, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo UT uslove za rekonstrukciju tvrđave.

Klizište zahvata površinu od preko tri hektara. Izrada projekta sanacije poverena je firmi "Geotehnika Montenegro". Finansijer je Uprava javnih radova Crne Gore sa oko 220.000 evra.

Iz Herceg festa kažu da je zbog bušenja na stepeništu kod Kanli kule, oštećen kamen.

- Neophodno je da se kamen zaštiti i da se do bušotine omogući prilaz mašini, pa i na način da se demontira kamen i posle popločavanjem površina vrati u prvobitno stanje.

Moramo početi pripremne radnje u Starom gradu, na pet lokacija. Trebalo bi obezbediti da se to uradi najkvalitetnije i pronaći ljude koji su kvalifikovani. Imamo garancije banke i polisu osiguranja - objašnjava Mitrićeva.

Dragomir Vukašinović, iz firme "Geotehnika Montenegro" iz Nikšića, koja obavlja istražne radove, objasnio je da bi radovi na preostalih pet lokacija trebalo da budu završeni za mesec. Nakon toga biće omogućena izrada projekta sanacije tla i tvrđave Kanli kula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista