SONJA BISERKO ZA CRNOGORSKE MEDIJE: Beograd u porazu Đukanovića vidi svoju moć

Novosti online

31. 01. 2021. u 16:53

SONjA Biserko je u intervjuu za crnogorsku "Pobjedu" govorila o navodnom mešanju Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore.

СОЊА БИСЕРКО ЗА ЦРНОГОРСКЕ МЕДИЈЕ: Београд у поразу Ђукановића види своју моћ

Foto AP

- Srbija će se mešati sve dok bude smatrala da postoji prostor za njeno delovanje. Beograd procenjuje da međunarodni kontekst još uvek ide u prilog ostvarivanju njegovih aspiracija - rekla je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog komiteta u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje zašto se Srbija navodno stalno upliće u unutrašnje pitanje Crne Gore i što time dobija, Biserko objašnjava da EU i SAD nisu reagovale ni kada su se Srbija i SPC mešali u republičke izbore.

- Njihov glavni kriterijum je smenjivost vlasti bez ulaženja u to ko smenjuje tu vlast i kakve će vrednosti zastupati. Sporazum, koji je pobednička koalicija potpisala na pritisak EU i SAD o nemenjanju orijentacije Crne Gore, gledano iz današnje perspektive sve je relativniji - kaže ona.

Sve to Biserko dovodi u vezu sa sadašnjim smenama u administraciji.

- Smene koje se sprovode po dubini suštinski menjaju krvnu sliku Crne Gore, a sve pod sloganom o kraju posljednjeg „komunističkog diktatora“. Ta floskula ne samo da nije tačna, već je samo pokriće za inžinjering koji je u toku. Inžinjering koji poništava sva dostignuća Crne Gore u pravcu evroatlantskih integracija. Ukoliko NATO i EU promptno ne reaguju na svakodnevne kadrovske ujdurme kumovaće opasnom razvoju situacije koji će raspolutiti Crnu Goru na nekoliko interesnih sfera i time destabilizovati region - kaže ona.

 - Beograd smatra da je u superiornoj poziciji i zato ne uvažava odluke Crne Gore. Nacionalni stratezi smatraju da je Srbija ojačala svoj međunarodni položaj i da ima prostor za delovanje prema svim susedima - objašnjava naša sagovornica.

Ona podseća da Srbija istovremeno stalno jača svoju vojnu snagu i da se priprema rasprava o uvođenju obaveznog vojnog roka, a da istovremeno srpski mediji vrlo lukavo nude ruku pomirenja tako što se dnevno spinuje teza o dva najbliskija naroda, a dežurni promoteri „Srpskog sveta“ smatraju da je samo pitanje vremena kada će se Crna Gora vratiti u normalu, odnosno u okrilje Srbije.

- Omalovažava se činjenica da je DPS i dalje partija sa najvećom podrškom, dok srpski mediji sistematski demonizuju njenog predsednika. Nedavno održan Kongres DPS-a i govor predsednika ocenjuje se kao „grčevita i besramna vlastoljubivost“ i kao „Milov antisrpski delirijum“. U njegovom tzv. slomu i porazu, što je bio prvorazredni cilj Beograda već 20 godina, Beograd vidi svoju moć - zaključila je Biserko.

- Srbija insistira i na dvojnom državljanstvu. Očekuje se usvajanje novog zakona o državljanstvu što bi, kako najavljuju analitičari poput Antića, Kovića, Đurkovića i drugih, otvorilo mogućnost građanima iz Srbije koji imaju crnogorsko poreklo da u sledećem popisu stanovništva utiču na promenu demografske slike Crne Gore. Pri tome uticaj SPC na Vladu i zbivanja u Crnoj Gori objektivno može uticati i na karakter crnogorske države i približiti je onom Republike Srpske. To bi povratno uticalo i na Srbiju u kojoj jedan deo opozicije zagovara litije poput onih u Crnoj Gori. Sve to vodi radikalizaciji i odustajanju od demokratizacije i evropeizacije - kaže Biserko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri