OSMAN PONOVO TALASA PETNJICU: Bihor poručuje da ratni zločinac seoski imam Osman (H)Rastoder nije fašista

M. SEKULOVIĆ

20. 01. 2021. u 07:39

ОСМАН ПОНОВО ТАЛАСА ПЕТЊИЦУ: Бихор поручује да ратни злочинац сеоски имам Осман (Х)Растодер није фашиста

Foto Radio Petnjica

POSLE nekoliko godina zatišja, ratni zločinac, seoski imam mula Osman (H)Rastoder, ponovo se "pojavio" na mnogim mestima u rodnoj Petnjici, gde su svojevremeno osvanule table sa natpisom "Ulica Osmana Hrastodera".

Ovoga puta, čak i na džamiji staroj oko pet vekova, izlepljeni su plakati sa porukom "Bihor poručuje izdajnicima SDA u Bosni, Osman Hrastoder nije fašista". Poruka je upućena poslanicima SDA BiH, koji su u Zastupničkom domu državnog parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili inicijativu kojom se zahteva od opština i gradova u BiH da budu zamenjeni nazivi ulica fašističkih ličnosti, među kojima je Osman Rastoder, koga su poratne vlasti u Crnoj Gori proglasile ratnim zločincem.

NJegovo "delo" pokušava rehablitovati deo "zvaničnih" istoričara crnogorskog režima poraženog na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine, koji su imali značajnu funkciju i u delu sada vladajuće koalicije.

Veličani: Ruganje žrtvama

POTOMCI Veličana okupljeni u NVO Klub "Velika" su posle reči Rastodera poručili ovom istoričaru da prestane da se ruga žrtvama genocida i provocira njihove potomke. Uz to, ponudili su fotografiju Osmana Rastodera sa nacistima na Čakoru.

- Ti zločinici su decenijama šetali slobodno po Plavu, Gusinju i Beranama. Zahvaljujući komunističkim vlastima. Zna to i Šerbo. Ako ne zna, neka prelista dokumenta koja smo objavili - poručuju iz NVO "Velika".

Rastoder, seoski imam iz Radmanaca, bio je komandant muslimanske milicije tokom Drugog svetskog rata, a "slavu" je stekao pre svega zločinima nad pravoslavnim življem.

- Za mene je zločin nešto što se ne može pravdati, ali ga mogu razumeti i pokušavam da ga razumem - besedio je istoričar Šerbo Rastoder o svom prezimenjaku koji je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima 1946.

On je objašnjavao da "muslimanska milicija nije pokret niti vojska, već skupina ljudi koji su branili svoj prag".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)