DRITAN UPUTIO ZAHTEV SRBIJI: Održao vanrednu konferenciju, traži izručenje Svetozara Marovića

Tanjug

28. 12. 2020. u 10:39

DRITAN Abazović, potpredsednik vlade je saopštio da su danas uputili novi zahtev za izručenje Svetozara Marovića. Namera im je, kako je naglasio, stvaranje boljih odnosa sa Srbijom.

ДРИТАН УПУТИО ЗАХТЕВ СРБИЈИ: Одржао ванредну конференцију, тражи изручење Светозара Маровића

Foto: Printscreen

- Smatramo da je ovo opravdan zahtev za izručenje čoveka koji je personifikacija kriminala. Mi želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi. Neopravdano je da g-din Marović šeta slobodno drugom državom, a priznao je da je na čelu kriminalne grupe. I njegov sin, mada neću sada ulaziti u detalje obavlja i aktivnosti u biznisu, prokomentarisao je Abazović.

Vladimir Leposavić, ministar pravde je kazao da su zahtev Srbiji poslali danas DHL-om  i da su utemeljenje u obnavljanju molbe za izručenje pronašli u međunarodnoj konvenciji za izručenje, ali i bilateralnom ugovoru koji postoji između Crne Gore i Srbije.

- Nije uobičajeno da se takve molbe obnavljaju, a da susedna država ne odgovara. Mi sada u odnosu na ranije zahteve garantujemo medicinski tretman i lečenje Maroviću, naveo je Leposavić.

Na novinarsko pitanje da li su dali rok do kada bi Srbija trebala da izruči Marovića i da li slučaj zastareva 13.septembra naredne godine ministar pravde je odgovorio da se ne mogu mešati u posao druge države.

- Naše opredeljenje je iskazano u ovoj molbi i nećemo prelaziti granicu dobrog ukusa. Naš cilj nije urušavanje odnosa sa Srbijom, a pogotovu ne progoršavanje, odgovorio je Leposavić i na novinarsko pitanje da li su spremni da zbog slučaja Marović idu i na zaoštravanje odnosa sa Srbijom.

Iz vlade je poručeno da će o daljem toku po zahtevu za izručenje informisati javnost, jer kako su zaključili, ovim činom dokazuju građanima da im je opredeljenje vladavina prava i privođenje pravdi lica koja su na bilo koji način narušila ugled Crne Gore i oštetila budžet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna