MITROPOLIJA: Bez loženja badnjaka, na Božić će se služiti i po nekoliko liturgija

V.K.

23. 12. 2020. u 13:56

S OBZIROM na složenu i opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi sa velikim brojem slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka pozvali su sve pravoslavne vernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mera i lekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti Kovid-19, izazvane pomenutim virusom.

МИТРОПОЛИЈА: Без ложења бадњака, на Божић ће се служити и по неколико литургија

Foto: D. Milovanović

-Nažalost, i najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekujemo, takođe u veoma lošem epidemiološkom trenutku.

Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i telesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti.

S tim u vezi obaveštavamo sveukupnu javnost, a naročito pravoslavne hrišćane, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim merama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Posle jutarnjeg bogosluženja, u toku celog dana vernici će moći  da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale sveću i pomole se Bogomladencu Hristu.

Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima. Ovo je prava prilika da se podsetimo kako su se ovi božićni dani uvek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vreme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog, navodi se u saopštenju.


Na Božić će biti služeno i po nekoliko Liturgija u većim hramovima i manastirima, gde to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama.


- Podsećamo da boravak na Božićnom bogosluženju bude u skladu sa propisanim merama koje su od ranije na snazi. Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mestima stanovanja.

Neka se Hristos Bogomladenac zacari u srcima svih ljudi, da naše duše postanu vitlejemske pećine ispunjene božanskim mirom, radošću, ljubavlju i molitvom za brzo ozdravljenje svih onih koji stradaju od ovog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrepljenje svih koji se trude da im pomognu na putu isceljenja: lekara, drugog medicinskog osoblja i svih dobročinitelja. Neka je slava na visini Bogu, na zemlji neka vlada mir, među ljudima dobra volja. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja