VELJOVIĆ NE PUŠTA STOLICU: Uprkos najavama nove vlasti da će doći do smena u bezbednosnom sektoru, zasad, ništa

V. KADIĆ

14. 12. 2020. u 23:00

IAKO je bilo najavljeno da dosadašnji direktor policije Crne Gore Veselin Veljović neće obavljati tu funkciju nakon razgovora koje je vodio sa potpredsednikom Vlade, Dritanom Abazovićem, do promene još nije došlo, a neizvesno je kada će se to desiti!

ВЕЉОВИЋ НЕ ПУШТА СТОЛИЦУ: Упркос најавама нове власти да ће доћи до смена у безбедносном сектору, засад, ништа

Foto UP

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je da, kada dođu do konkretnog imena i o tome obaveste samog Veljovića, direktor Uprave policije će se navodno sam povući sa funkcije koju još čvrsto drži i nema nameru nikome da je ustupi.

- Ukoliko se to eventualno ne desi, postoji mehanizam, koji je vezan za Parlament Crne Gore. Direktor Uprave policije dva puta podnosi izveštaj Odboru za bezbednost i odbranu.

Ukoliko Odbor negativno oceni izveštaj, a ne treba biti posebno vidovit kakav će biti stav skupštinskog odbora, ovog sadašnjeg, ministar unutrašnjih poslova ima zakonsku mogućnost da pokrene postupak razrešenja direktora Uprave policije, da procesuira ka Vladi - objasnio je Sekulović.

Veselin Veljović, Foto Vlada CG

Nova vladajuća većina je u šoku, jer smatraju da se "Veljovićeva sudbina" može rešiti vrlo brzo. Tako je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević pozvao ministra Sekulovića "da više ne moli direktora Uprave policije Veselina Veljovića da ode".

- Neka već sutra dođe kod mene da mu objasnim kako će u skladu sa zakonom smeniti direktora policije i njegove zamenike. Sve se može kad se hoće. Tik-tak, tik-tak - napisao je Knežević na "Tviteru".

MEDOJEVIĆ: OVA VLADA JE DIL

DIREKTORA policije odobriće Veljović. Pošteno! Može li onda Zoran Lazović na njegovo mesto? Ministar policije je potvrdio moje ocene da procesuiranja Mila Đukanovića neće biti. Ova vlada je dil prve i druge familije - kategoričan je Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene.

Da ipak Veljović i njegovi pomoćnici ne mogu ni na jedan način usporiti ili onemogućiti izbor novog upravljačkog tima u Upravi policije, uveren je Goran Danilović, predsednik Ujedinjene Crne Gore.

- Tačno je da nakon razrešenja direktor UP na njegovo mesto mora biti izabran pomoćnik iz postojećeg sastava. Zakon je jasan. Pomoćnik može biti v. d. direktora najduže šest meseci, ali to znači da najkraće može biti šest minuta, ako je to procena Vlade - kaže Danilović, ukazujući na to da izvršna vlast treba da obrati pažnju na član 9 Zakona o unutrašnjim poslovima.

U njemu piše da u slučaju razrešenja direktora pre isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju sprečenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora. Najduže na period od šest meseci.

- Dakle, razrešite direktora jer je to zaslužio ako je i jedan državni službenik u ovoj zemlji! Zahtev za razrešenje Vladi upućuje ministar unutrašnjih poslova i Vlada će ga razrešiti u roku od 24 sata, jer je Veljović, samo u poslednjih pola godine, bezbroj puta kršio zakon, osnovna ljudska prava službenika policije i tako redom - poručuje Danilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024