POVRATILI USTUPLJENE KVADRATE: Završen višegodišnji spor Instituta Igalo i Mediteranskog hirurškog centra

V. VUJNOVIĆ

12. 12. 2020. u 12:06

SARADNJA Instituta Igalo sa Mediteranskim hirurškim centrom za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (MHC) i dr Borkom Đorđevićem započeta 1992. godine, ovih dana okončana je na sudu.

ПОВРАТИЛИ УСТУПЉЕНЕ КВАДРАТЕ: Завршен вишегодишњи спор Института Игало и Медитеранског хируршког центра

Foto V. V.

Presuđeno je u korist Instituta, te im je vraćen ustupljeni deo zgrade, koji je decenijama koristio MHC.

Podsetićemo, saradnja je bila regulisana ugovorom o osnivanju MHC društva sa ograničenom odgovornošću u mešovitoj svojini. U zgradi Instituta tada je za Centar obezbeđeno 1.419 kvadratnih metara, kao ulog ove ustanove. Uz opremu, tehnička sredstva i inventar procenjeni su na više od 1,3 miliona dolara.

PRIGOVOR ODBIJEN

KOMPENZACIONI prigovor dr Đorđevića, kojim je tražio isplatu dva miliona evra uloženih u Centar, sud je ocenio nedozvoljenim, između ostalog jer je za takav prigovor istekao zakonski rok.

Kompanija iz Švajcarske, prethodnik MHC-a, prostor je adaptirala i obezbedila medicinsku opremu. To je koštalo oko dva miliona dolara. Ugovor je potpisan na deset godina, a potom u septembru 2001. produžen za još 15. U avgustu 2016. iz menadžmenta Instituta upozorili su da ugovor prestaje da važi 19. septembra i da ga neće produžavati. Od kompanije MHC zatraženo je da vrate ustupljeni deo zgrade. To nije urađeno, pa su oni pokrenuli tužbu.

Ovih dana Apelacioni sud potvrdio je raniju presudu Privrednog iz 2017. godine. Usvojen je zahtev Instituta "Dr Simo Milošević", potvrdila je izvršna direktorka Instituta dr Gordana Rajović.

Presudu prvostepenog suda 2018. godine Apelacioni je ukinuo tražeći da se u ponovljenom postupku pribavi dokumentacija o registraciji Mediteranskog centra, te da se utvrde okolnosti arbitražne klauzule na koju su tuženi ukazivali. Stav prvostepenog suda bio je da je osnov za tužbeni zahtev za iseljenje nastao kada je prestao da važi ugovor i istekao rok na koji je MHC bio osnovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)