ĐEDA NE ZABORAVLJAJU: Mural kao posveta Amfilohiju i njegovim delima (FOTO)

V.V.

03. 12. 2020. u 09:48

NA kružnom toku u Meljinama, na zgradi solidarnosti u kojoj stanuju izbegli iz ratova devedesetih, oslikan je minulih dana mural visok desetak metara.

ЂЕДА НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ: Мурал као посвета Амфилохију и његовим делима (ФОТО)

Foto: V.V.

Tako je odata počast i zahvalnost mitropolitu Amfilohiju, čiji lik zauzima šest metara murala. Iznad je stara kapela na Lovćenu, koju je mitropolit želeo da vrati, a ispod njegovog lika poruka: Napusti nas Vladika i sa dragim Gospodom se srete, a Gospodu ćemo sutra sa ponosom reći, i ja sam Đedovo litijsko dijete.

Ali, nije samo sećanje na mitropolita povod oslikavanju murala koji je dobro osvetljen da bi bio vidljiv i noću. Tu je kaže Miloš Laban, jedan od organizatora, i želja da se pomogne radu narodnih kuhinja koje je mitropolit Amfilohije osnivao po Crnoj Gori ali i dobra namera da urede ostatak fasade ove zgrade kao i  celu okolinu.

Radili smo uz finansijsku pomoć Opštine, nekoliko firmi iz Herceg Novog, kao i pojedinaca iz zemlje i inostranstva, kaže Laban.  Autor murala je Miloš Narandžić iz Trebinja.

Zadovoljan obavljenim poslom Miloš ističe da je imao odličnu saradnju sa organizatorima, da su svi bili veoma ažurni, pružali mu i podršku i pomoć,  a svo vreme je osećao  da je dobrodošao. Podršku su davali i stanari zgrade, svi saglasni sa ovakvim oslikavanjem fasade.

Akcija prikupljanja sredstava za narodne kuhinje još traje, a akcije uređenja ovog dela grada biće nastavljene, obećavaju mladi Novljani koji su osmislili ovu lepu priču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok