OTVARAJU KAFIĆE UPRKOS ZABRANI: Ugostitelji poručili da od četvrtka neće mariti za mere Nacionalnog koordinacionog tela

I. D. STOJADINOVIĆ

11. 11. 2020. u 07:39

Crnogorski ugostitelji ogorčeni su na Nacionalno koordinaciono telo i prestaće da mare za njihove odluke i mere, pa su najavili da će u četvrtak otvoriti lokale. Kako kažu, to je jedini način da sačuvaju egzistenciju svojih porodica.

ОТВАРАЈУ КАФИЋЕ УПРКОС ЗАБРАНИ: Угоститељи поручили да од четвртка неће марити за мере Националног координационог тела

Sa protesta nedavno održanog u Budvi / Foto RTV Budva

- Iako smo se kao ugostitelji dosledno trudili da poštujemo sve predložene mere, mi kao udruženje ne postojimo za NKT i od danas za nas njihove odluke ne važe, a u četvrtak ćemo otvoriti lokale, saopšteno je iz Udruženja ugostitelja Crne Gore, navodeći da nadležni državni organi i institucije ignorišu ili ne sankcionišu one koji u ugrožavaju zdravlje građana.

Oni su istakli da su doneli odluku da od četvrtka počinju normalno da rade u skladu sa ranijim preporukama, za koje misle da su logične.

- To znači da ćemo raditi do 22 časa, da će za stolom moći da budu maksimalno četri osobe i u bašti i unutra sa razmakom između stolova od dva metra. S obzirom na to da se radi o ozbiljnoj poslovnoj zajednici koja zapošljava oko 20.000 ljudi, smatramo da je ovo jedini način da sačuvamo kako našu privredu, tako i egzistenciju naših porodica, poštujući principe solidarnisti i odgovornosti. Spremni smo da snosimo sve posledice - naveli su u saopštenju. Svoj potpis na ovakvu odluku stavila su udruženja iz Tivta, Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Kotora, Berana, Podgorice, Plava, Pljevalja, Nikšića i Cetinja.

Sa kompleksnom situacijom u kojoj se naleze zbog posledica pandemije, ugostitelji su, kažu, upoznali i predsednika Skupštine Aleksu Bečića.

- Saglasili smo se da nadležni državni organi prilikom donošenja mera za suzbijanje širenja virusa korona treba da imaju u vidu i potrebu očuvanja privrede, a posebno sektora koji su najviše pogođeni poput ugostiteljstva - kazali su iz Udruženja ugostitelja.

Zbog mera NKT, koje su podrazumevele zabranu rada restorana i kafića, ugostitelji su prethodnih mesec dana protestovali širom Crne Gore.

Mere za sprečavanje širenja zaraze donose se na osnovu broja obolelih na 100.000 stanovnika, a kada broj obolelih dostigne 800 na 100.000 u nekoj opštini, stupa na snagu zabrana rada ugostiteljskih objekata, zatvaraju se škole, zabranjuju se kućne posete i napuštanje objekta stanovanja od 22 časa do pet časova ujutru. U toj restriktivnoj grupi do sada su bili Nikšić, Berane, Andrijevica i Pljevlja, a trenutno su iste mere na snazi u Podgorici, Ulcinju, Cetinju, Budvi, Mojkovcu i Žabljaku.

NKT nije se nije se oglašavalo povodom prethodnih protesta, ali su preporučili Vladi i lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost povećanja subvencija za zaposlene i dodatnim olakšicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ANASTASIJI TRAČ TEŠKO PAO: Jelena otkrila u kakvom su odnosu