SUDSKI SAVET POGAZIO USTAV: Akcija za ljudska prava tvrdi da je 30 sudija ispunilo uslov za penziju ali i dalje rade

I.D.S.

07. 11. 2020. u 06:00

ČAK 30 sudija u Crnoj Gori je ispunilo uslove za starosnu penziju, pa im je sudijska funkcija morala prestati na osnovu Ustava i Zakona o Sudskom savetu i sudijama, saopšteno je iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA).

СУДСКИ САВЕТ ПОГАЗИО УСТАВ: Акција за људска права тврди да је 30 судија испунило услов за пензију али и даље раде

Foto Arhiva Novosti

Iz te NVO navode da je odluka Sudskog saveta da se sačeka ocena Ustavnog suda ustavnosti Zakona o PIO nezakonita, a pravna mišljenja po pitanju tumačenja Zakona su oprečna i ne smatraju svi da su sudije obavezne da se penzionišu onda kada su stekli uslove za to.

- Među sudijama koji bi trebalo da se penzionišu su i njih 23 o kojima su predsednici sudova uredno izvestili Sudski savet, koji je dužan da konstatuje prestanak funkcije, ali i predsednica Vrhovnog suda i još šest sudija tog suda, o čijem ispunjavanju uslova za penziju Sudski savet nije obavešten. Isto tako, funkcija je morala da prestane i Ivici Stankoviću, vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, kao i najmanje sedam drugih tužilaca, iako o tome rukovodioci državnih tužilaštava nisu obavestili Tužilački savet, kojim Stanković predsedava - navodi se u sapštenju HRA.

PENZIJA PRAVO, NE OBAVEZA

PROFESOR na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković navela je da Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od 12. avgusta, između ostalog, propisuje posebne uslove za odlazak u starosnu penziju. Ona je ranije ukazala da sudije i tužioci ne moraju da idu u penzuju sa 64 godine (žene), a muškarci sa 66 godina života, osim ako sami to pravo žele da ostvare.

U toj organizaciji navode da je Sudski savet već odbio da proglasi prestanak funkcije svim sudijama dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji propisuje uslove za penziju, te da ovakvu odluku Sudskog saveta smatraju nezakonitom i zloupotrebom položaja.

Foto Depositphotos

- Ustavni sud se ovim povodom nije oglašavao. Taj sud nema rok u kome je dužan da postupa, jer je prošle godine sam sebi ukinuo rok od 18 meseci za postupanje u predmetima koji je bio propisan Zakonom o Ustavnom sudu. Na osnovu Ustava i važećih zakona, svima su funkcije morale da prestanu, jer to nalaže pravni poredak, a da bi Ustavni sud, eventualno, mogao naknadno da ih vrati na funkcije, ako bi konstatovao da je zakon koji je propisao uslove za penziju bio neustavan - podsećaju iz HRA.

U HRA smatraju da je ovakva situacija pogubna za poverenje građana u sudstvo i državno tužilaštvo.

Poslanici Demokrata Momo Koprivica i Dragan Krapović saopštili su da "sudije koje su ispunile formalni uslov za prestanak sudijske funkcije moraju otići sa te pozicije" i istakli da je, prema njima dostupnim podacima, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica pravo na penziju stekla u oktobru 2018. Prema njihovom tumačenju, sudije i tužioce na to je obavezivao i Ustav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili