VLADIKA IH SPASAO OD POLICIJE: Mitropolit sprečio da prognane sa KiM izbace iz privremenog smeštaja u Kamenovu

M. SEKULOVIĆ

03. 11. 2020. u 12:00

KOSOVO i Metohija i prognanici sa svete srpske zemlje bili su doživotna briga upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Tome svedoči i događaj iz sada već dalekog, vrelog, 10. jula 2002. godine.

ВЛАДИКА ИХ СПАСАО ОД ПОЛИЦИЈЕ: Митрополит спречио да прогнане са КиМ избаце из привременог смештаја у Каменову

Foto M. Sekulović

U ranu zoru, jake policijske jedinice, u Kamenovu kod Budve, opkolile su nekadašnje odmaralište "Rekreatursa" iz Prištine u kome su bili smešteni prognanici sa Kosmeta.

Ultimativno je zahtevano od njih da pokupe u torbama sve što su tu doneli bežeći tri godine ranije od noža albanskih terorista. Palo je i nekoliko šamara, kordon je opkolio naselje... Počelo je izbacivanje mučenika, koji su pomislili da su u dotrajalim montažnim kućama našli makar privremeni spas. Jedna žena, čiji je sin jedinac likvidiran na Kosmetu, polila se benzinom želeći da tako spase sapatnike. Nije vredelo. Počelo je izbacivanje nesrećnih ljudi koje je iznenada prekinuto posle dolaska građana iz Budve i sa Svetog Stefana. Paštrovići nisu želeli da gledaju okrutnu primenu sile nad narodom.

POMOĆ SVOME RODU

OVO je da imate privremeno za decu - mašio se mitropolit koverte i majkama koje su nevoljno gledale podelio pomoć u novcu.

- Vi ste naš rod. Naša krv i duša - kazao je mitropolit u čijem oku je zaiskrila suza dok su ga deca grlila oko nogu.

Uvidevši da im nam neće proći, dvadesetak policajaca je kidisalo na Đ. K., sa Svetog Stefana, čija jedina "krivica" je bila u tome što je podržavao svoj narod. Potom se policija zaletela na potpisnika ovih redova, želeći da mu otme aparat ili obriše fotografije, u čemu još jednom nisu uspeli.

Nekako usred celog meteža, uprkos blokadi, usred naselja se zaustavio automobil u kome je bio mitropolit Amfilohije. Policajci koji su se delimično povukli, sa olakšanjem su dočekali "izgovor" da prekinu akciju, a žene i prestravljena deca su opkolili Đeda, kome tada verni narod još nije dao ovaj nadimak.

- Stid da ih bude. Ovo se više neće ponoviti - kazao je mitropolit Amfilohije, koji je decu darivao bombonama koje je izvadio iz mantije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri