IZOSTALA TRADICIONALNA LITIJA ULICAMA PLjEVALjA: Crkva Svete Petke proslavila krsnu slavu (FOTO)

M.D.

27. 10. 2020. u 18:25

ИЗОСТАЛА ТРАДИЦИОНАЛНА ЛИТИЈА УЛИЦАМА ПЉЕВАЉА: Црква Свете Петке прославила крсну славу (ФОТО)

Foto: M.D.

SVEŠTENSTVO i pravoslavni verujući narod Pljevalja proslavio je hramovnu slavu i zaštitnicu grada Prepodobnu mati Paraskevu, u narodu poznatu kao Sveta Petka.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je episkop mileševski Atanasije sa brojnim sveštenstvom i monaštvom Eparhije Mileševske.

Zbog epidemiološke situacije ove godine nije održana tradicionalna litija ulicama grada pod Golubinjom.

Čestitajući hramovnu slavu vladika Atanasije kazao je da ime presvete Petke davalo je i daje snagu i vedrinu narodu tako da smo zahvaljujući Bogu i njegovoj predivnoj ugodnici odbranili svetinje.

Foto: M.D.

 

-Sigurno ćemo moći punim bićem slaviti ovaj dan, na ovom mestu u ovom gradu svakim aspektom narodnog bića, na svakom nivou života i crkve i grada i njegovog okruženja moći učestvovati u punom proslavljanju Boga i njegovih svetitelja već iduće godine.Verujem u to !- kazao je Atanasije.

Protojerej stavrofor Borivoje Pantić zahvalio se Vladici , kumovima i vernom narodu.

Na dan Svete Petke, 27. oktobra 1912. godine vojska Kraljevine Srbije oslobodila je Pljevlja od viševekovnog turskog ropstva. Istog dana, 1918. godine, vojska Kraljevine Srbije po drugi put je oslobodila Pljevlja, ovog puta od okupacije Austro-ugarske vojske. U znak zahvalnosti Svetoj Petki u Pljevljima je 1927. godine podignuta crkva posvećena ovoj svetiteljki.

Foto: M.D.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)