CRKVA NE SASTAVLJA VLADU: Rektor Bogoslovije Gojko Perović odgovorio lideru PzP ko utiče na formiranje izvršne vlasti

V. KADIĆ

24. 10. 2020. u 10:25

NEBOJŠA Medojević, lider Pokreta za promene, članice pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore", optužio je mandatara za budućnost nove vlade Zdravka Krivokapića da kada je reč o formiranju vlade na njega utiču delovi SPC i vlasnici dnevnika "Vijesti" kao i pojedini biznismeni.

ЦРКВА НЕ САСТАВЉА ВЛАДУ: Ректор Богословије Гојко Перовић одговорио лидеру ПзП ко утиче на формирање извршне власти

Foto Vlada CG

Smatra da sprečavajući da on uđe u Vladu, prozvani štite Mila Đukanovića! Medojević je juče svoje optužbe proširio na protojereja-stavrofora Gojka Perovića, tvrdeći da je "bio prisutan" kada je otac Gojko u telefonskom razgovoru sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andrijom Mandićem postavio uslov da tri predstavnika crkve budu na listi "Za budućnost Crne Gore".

- Perović je čak i zapretio povlačenjem Zdravka Krivokapića sa liste, ako DF na nju ne uvrsti još tri osobe bliske crkvi - saopštio je Medojević.

Gojko Perović, Foto N. Karlić

Rektor cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović reagujući na Medojevićeve navode kazao je da on ne vrši nikakvu opstrukciju niti bilo kakvu drugu aktivnost na putu formiranja vlade, niti ga bilo ko na tu temu konsultuje, niti mu je to na kraj pameti da radi.

- Smatram da nakon minulih izbora, Crkvu sve manje treba prepoznavati kao inspiraciju za političke diskusije, a posebno kao motiv za politikantske optužbe i propagandne naslove.

PODELA RESORA

PO nezvaničnom nacrtu mandatara, koaliciji "Za budućnost Crne Gore" trebalo bi da pripadnu ministarstva unutrašnjih poslova, zdravlja, prosvete, ekonomije, saobraćaja, nauke, sporta i javne uprave. Kadrovi koalicije "Mir je naša nacija" vodili bi ministarstva pravde, održivog razvoja i turizma, rada i socijalnog staranja, ljudskih i manjinskih prava i inostranih poslova, dok bi listi Dritana Abazovića pripala ministarstva odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja i kulture. ANB i Upravu policije vodili bi profesionalci koje bi kandidovala GP URA. Upražnjeno je mesto ministra finansija.

U tom smislu najmanje sam očekivao da će jedan od predstavnika pobedničke koalicije, na neki način preuzeti manir napada na Crkvu od odlazeće vlasti. Stiče se utisak da gospodin Medojević, sa neosnovanim optužbama, neutemeljenim ocenama i ničim izazvanim pretpostavkama na račun Crkve, a ovog puta i mene lično, čini baš to - preuzima anticrkveni manir od svojih dojučerašnjih političkih protivnika. Tim pre, što je sadržaj njegovih napada na Crkvu u određenim delovima skoro pa identičan sa aktuelnom antinovinarskom i anti-crkvenom kampanjom - rekao je Perović, dodajući da se Crkva optužuje da "sastavlja vladu" - bez i jednog jedinog argumenta ili dokaza.

Nebojša Medojević, Foto arhiva

On dodaje da je "više puta javno saopšteno da Crkva ne nalazi nikakav svoj interes u postupku sastavljanja vlade, niti u tim temama vidi svoje mesto, niti je zainteresovana za izgradnju političke scene i međusobne stranačke odnose i dogovore."

- Ovo sve saopštavam iz osećaja odgovornosti prema javnosti koja je ponovo zasuta neistinama o ulozi Crkve. Dakle, pop Gojko Perović ne vrši nikakvu opstrukciju niti bilo kakvu drugu aktivnost na putu formiranja vlade, niti ga bilo ko na tu temu konsultuje, niti mu je to na kraj pameti da radi. Ni njemu, ni bilo kom drugom sveštenom licu iz SPC. Ko bi to, od sveštenika radio - ne bi radio po Božjem blagoslovu ni po Božjoj nauci. Kao što nije po Božjem, da neko, poput gospodina Medojevića, iznosi javno ovakve besmislene i nedokazane optužbe. Hajde da gradimo Crnu Goru tako da u njoj svako radi svoj posao, a da nam javno izgovorena reč bude obavezujuća svetinja, a ne stvar za jednokratnu upotrebu - poručio je Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)