UDAR NA MILOV NOVČANIK: Biznismeni se daju u beg, sledi povlačenje državnog novca iz banke Đukanovićevog brata

Novosti online

19. 10. 2020. u 08:55

PREDSEDNIKA Crne Gore i njegovu porodicu, osim političkog, čeka i ekonomski udarac, jer njegova glavna novčana poluga Prva banka, koju drži Aco Đukanović, ostaje bez najvećeg dela sredstava.

УДАР НА МИЛОВ НОВЧАНИК: Бизнисмени се дају у бег, следи повлачење државног новца из банке Ђукановићевог брата

Foto AP

Izborni poraz ozbiljno je uzdrmao Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS) ne samo na političkom planu već je još više udario na finansijske poluge koje je dosad držala porodica aktuelnog predsednika Crne Gore.

To se, pre svega, odnosi na sudbinu Prve banke, koja je kao banka u većinskom vlasništvu Đukanovićevog brata Aca, godinama bila praktično protočni bojler za državne pare.

Na nove političke okolnosti već su reagovali pojedini biznismeni, povlačeći svoje depozite iz Prve banke, a izvori otkrivaju da će nova vlada potpuno raskinuti netržišne i netransparentne finansijske aranžmane između ove banke, s jedne, i javnih preduzeća i lokalnih samouprava, s druge strane.

- Đukanoviću i DPS polako izmiče tlo pod nogama, što se najbolje vidi po tome kako dojučerašnji dvorski biznismeni napuštaju brod koji tone i povlače svoj novac s računa Prve banke. Čim nova vlada preuzme dužnost, prvi finansijski potez biće povlačenje sredstava i depozita javnih preduzeća i lokalnih samouprava. Oni po pravilu svoj novac čuvaju kod Prve banke i njihovi depoziti čine čak 80 odsto sredstava banke. Stečaj i likvidacija ove banke bili bi ne samo ogromna šteta za imovinu familije Đukanović već i opasnost da se otkriju malverzacije i korupcija - kaže izvor upućen u crnogorske prilike za medije. On napominje da su zloupotrebe bile brojne, a samo najilustrativnija je slučaj Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

- Umesto da koristi svoja sredstva za finansijske obaveze, EPCG je oročila sredstva u Prvoj banci, a zatim ta ista sredstva dobijala na ime kredita po znatno većim kamatama - objašnjava sagovornik za medije.

Doskorašnji poslanik u crnogorskom parlamentu Aleksandar Damjanović kaže za medije da je će nova vlast prekinuti praksu favorizovannja nekih banaka.

- Depoziti subjekata iz javnog sektora, budžetskih potrošača, javnih i državnih preduzeća, regulatornih agencija... čine značajan deo portfolija svake banke i ukoliko se, zahvaljujući političkim ili kumovsko-rođačkim vezama, oni drže kod pojedinih banaka, svakako narušavaju konkurenciju na tržištu i pojedinim bankama daju neopravdane prednosti. Očekivano je da se napravi analiza dosadašnje politike plasiranja sredstava kod Prve banke, ali i kod drugih banaka, a u slučaju da je bilo kršenja propisa, odnosno netržišnog poslovanja odgovornih, treba ih pozvati na političku, ali i krivičnu odgovornost - poručuje on.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Wtf

19.10.2020. 11:04

Sve je lepo i bajno ali pitanje glasi: Da li će Milo i ostali drzavni krimosi zavrsiti na robiji? Ne naravno,kao sto ni Srpski politicari nikada nisu procesuirani iako su pokrali sve sto se moglo pokrasti. Vrana vrani oči ne vadi.