MANDIĆ I KNEŽEVIĆ LIDERIMA MANJINA: Pomirenje za budućnost

Tanjug

18. 10. 2020. u 22:46

LIDERI Demokratskog fronta, članice nove vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević pozvali su danas lidere Bošnjačke stranke Rafeta Husovića i albanskih stranaka Gencija Nimanbegua i Nika Đeljošaja na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti.

МАНДИЋ И КНЕЖЕВИЋ ЛИДЕРИМА МАЊИНА: Помирење за будућност

Milan Knežević i Andrija Mandić / Arhiva

Oni su istakli da je došlo novo vreme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dele i ne udaljavaju, prenose Vijesti.

"Kao politički predstavnici srpskog naroda procenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da počnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju Vas želimo uveriti", navodi se u inicijativu koju su potpisali Mandić i Knežević.

Oni su naglasili da je ova inicijativa važna za istinsko razumevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženje nedostataka poverenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda s bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.

"Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rešavanju svih nagomilanih problema koji su nadvili nad našom Crnom Gorom", navodi se u inicijativi.

Mandić i Knežević su podvukli da ne žele da iskoriste mogućunost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi put posle mnogo godina mogu da utiču na kreiranje društveno-političkih kretanja i da prigrabe što više vlasti, već da zajedno s manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu najoptimaliji model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.

"Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, verskoj, prosvetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Naš dogovor treba da bude naš novi početak i verujemo da on treba da bude na korist svima, na dobro i svim drugim narodima u ovoj državi", naveli su Mandić i Knežević.

Oni su naglasili da su posvećeni svim vrednostima tradicionalne evropske demokratije i napretku Crne Gore i da su uvereni u važnost "budućih razgovora i iskreno ubeđeni u njihovu korisnost za sve građane".

"Ovaj novi početak našeg dijaloga, koga sami osmišljavamo i pokrećemo u Crnoj Gori, verujemo da može dobro poslužiti i svim našim sunarodnicima u regionu, gde se naši narodi dodiruju i žive jedni sa drugima... Šaljemo snažnu poruku da pomirenje za budućnost nije vrednost koja važi samo za jedan prostor i za jednu državu", zaključuje se u pismu Mandića i Kneževića kao srpskih političkih predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!