PO OSNOVU PDV PRIHODI VEĆI 17 MILIONA €: Zakon o fiskalizaciji u završnoj fazi testiranja, privreda traži odlaganje primene

Z. Zorić

17. 10. 2020. u 07:34

PORESKA uprava ovih dana počeće da testira softver koji će kontrolisati izdavanje fiskalnih računa i plaćanje poreza. Sve se to radi uoči primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji od januara 2021.

ПО ОСНОВУ ПДВ ПРИХОДИ ВЕЋИ 17 МИЛИОНА €: Закон о фискализацији у завршној фази тестирања, привреда тражи одлагање примене

Bolji sistem poreske evidencije / Foto Arhiva "Novosti"

Procene su da bi se u prvoj godini primene moglo naplatiti dodatnih 17 miliona evra. Iz poslodavačkih udruženja poručuju da će tražiti odlaganje zakona, jer, kako su istakli, privreda zbog epidemije posluje u otežanim okolnostima.

Elektronska fiskalizacija trebalo bi da unapredi sistem poreske evidencije prijavljivanjem svakog računa za gotovinska, ali i bezgotovinska plaćanja na server Poreske uprave i ovih dana ta rešenja biće testirana.

- Objavićemo mejl adresu na koju će poreski obveznici moći da nam pišu i na taj način prijave se za testiranje svojih sistema i proveru funkcionisanja testnog fiskalnog servisa - pojasnila je Milica Vuletić, savetnica u sektoru za edukaciju javnosti u Poreskoj upravi.

Ona navodi da su stvoreni tehnički preduslovi za elektronsku fiskalizaciju kada se radi o softveru. Privrednici su u obavezi da obezbede softver, internet konekciju i digitalni sertifikat pa će ih prelazak na novi sistem koštati od 150 do 350 evra.

OČEKIVANjA I KAZNE

VULETIĆEVA, osim uvećanja prihoda, očekuje poresku disciplinu i u drugim segmentima naročito na tržištu rada. Inače, novčane kazne u slučaju kršenja zakona su od 8.000 do 40.000 evra.

- Primena zakona počinje od 1. januara 2021. i nije moguće u sadašnjoj fazi menjati ono što je već propisano - poručila je Vuletićeva.

Ipak, iz Unije poslodavaca najavljuju da će predložiti izmene zakona ili odlaganje primene, jer kako kažu, privreda posluje u teškim uslovima zbog virusa korona.

- U sadašnjim okolnostima ne može se očekivati da privrednici mogu odgovoriti na zahteve koje propisuje Zakon o elektronskoj fiskalizaciji. Mora se voditi računa o tome koja informaciona rešenja imaju kompanije, da li imaju finansijsku potporu u ovom trenutku da finansiraju prelazak na nova rešenja. Generalno smatramo da treba razmotriti mogućnost da se primena odloži. U principu nismo za to da se odlaganje omogući pojedinim firmama, a drugima ne, već da se obuhvate svi privredni subjekti - poručili su iz Unije poslodavaca.

Iz tog poslodavačkog udruženja su ponovili da fiskalizacija neće obuhvatiti sve, naročito, one koji posluju u sivoj zoni. Iz Poreske uprave ocenjuju da je cilj primene zakona upravo u efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije.

- Procene su da će se u prvoj godini primene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji budžetski prihodi samo po osnovu PDV-a biti uvećani i do 17 miliona evra - istakla je Vuletićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna