STEČAJ TERA PREKOBROJNE: U preduzeću "Komunalne usluge" u Pljevljima 26. oktobra - bankrot!

M. DROBNjAK

05. 10. 2020. u 08:43

U PLjEVALjSKO preduzeće "Komunalne usluge" 26. oktobra biće uveden stečaj, a za stečajnog upravnika određen je Radojica Grba.

СТЕЧАЈ ТЕРА ПРЕКОБРОЈНЕ: У предузећу Комуналне услуге у Пљевљима 26. октобра - банкрот!

Foto M. D.

Preduzeću sledi reorganizacija kroz stečajni postupak, a 48 radnika potražuje 18 mesečnih zarada. Poslednja primanja radnika, u iznosu od oko 400 evra, dotirala je Opština u vidu pomoći.

Štrajk koji su radnici započeli 19. avgusta nije dao nikakve rezultate, ali je naterao nadležne da krenu u rešavanje problema ovog preduzeća.

Sindikalac Vukadin Šljukić kaže da im je saopšteno da će se kroz stečaj izvršiti reorganizacija kako bi se smanjio broj prekobrojnih radnika. On je napomenuo da je Opština, na ime pomoći radnicima ovog preduzeća uplatila 5.000 evra.

- Tražili smo još jednu ratu pomoći od 10.000 evra, ali nam je predsednik Opštine kazao da podnesemo zahtev i da će razmotriti da li imaju sredstava za još jednu tranšu pomoći - kazao je Šljukić, dodajući da su radnici dobili u namirnicama iznos od 50 evra u jednom pljevaljskom marketu, a da očekuju obećanu pomoć od po dve tone uglja koje je obećao pljevaljski Rudnik uglja.

GUBICI I BLOKADA

PREDUZEĆE "Komunalne usluge" poslednjih godina posluje sa gubicima i brojnim problemima. Situacija se posebno zakomplikovala početkom maja kada je Poreska uprava blokirala račun preduzeća zbog duga od 370.000 evra po osnovu poreza i doprinosa. U takvim okolnostima i pored značajnih prihoda, preduzeće se nije moglo izvući iz krize.

Preduzeće obavlja usluge sahranjivanja na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge i brine o skloništu za napuštene životinje.

Predsednik Štrajkačkog odbora Vladimir Klačar je kazao da ovo preduzeće još nije dobilo pomoć od Vlade Crne Gore od 25.000 evra obećanih u martu ove godine, tokom prvog talasa epedemije virusa korona.

- Kazali su nam da pomoć preduzeću od Vlade CG, koja je obećana komunalnim preduzećima usled pandemije virusa korona, čeka odobrenje Agencije za antikorupciju - kazao je Klačar.

Radnici nisu zadovoljni dešavanjima oko ovog pljevaljskog preduzeća čiji je osnivač Opština, ali očekuju da će se brzo uraditi reorganizacija kroz stečaj, a da će oni radnici koji ostanu zaposleni u ovom preduzeću nakon toga redovno primati plate.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki