KAPOVCI NE ODUSTAJU OD OTPREMNINA: Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica očekuju od nove Vlade pravdu

I. D. S.

23. 09. 2020. u 09:13

BIVŠI radnici Kombinata aluminijuma Podgorica, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, tokom kojih se redovno okupljaju u znak protesta.

КАПОВЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ОТПРЕМНИНА: Радници Комбината алуминијума Подгорица очекују од нове Владе правду

Foto M. Drobnjak Foto Arhiva "Novosti"

Reč je o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona evra, od kojih, poručuju, neće odustati i da će pravdu tražiti sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, nakon nepovoljnih presuda viših sudskih instanci u Crnoj Gori. Tvrde da njihova zakonom stečena prava, Vlada nije realizovala, te očekuju da nova većina sprovede pravdu za penzionisane radnike KAP-a.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, podseća da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao "nedozvoljenu", na šta će advokat podneti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg suda, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

PONIŠTENE PRESUDE

POSLE dve prvostepene presude donete u korist penzionera KAP-a da im se isplate otpremnine, ostale sudske instance u Crnoj Gori poništile su te presude, a Ustavni sud stavio van snage odredbe zakona koji im je omogućavao isplatu otpremnina.

Kako je Raković ranije ukazivao, odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donete su na osnovu odluke Ustavnog, koji je leks specijalis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim, te smatra da je Ustavni sud takvu odluku doneo uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

- Svi radnici KAP-a pre, a i posle nas, čak i u vreme procesa pred Ustavnim sudom, dobili su otpremnine i otišli u penziju - ističe Raković.

Nikola Raković, Foto M. Drobnjak Foto Arhiva "Novosti"

Penzioneri KAP-a su 13. juna ove godine, nastavili okupljanja svakog petka ispred Ministarstva finansija, poštujući mere NKT-a u vezi sa suzbijanjem zarazne bolesti.

- Ustavni sud nam je na neustavan način suspendovao odredbe prethodno donetog zakona u vezi s isplatom otpremnina, čime smo diskriminisani u odnosu na ostale radnike koji su prethodno isplaćeni. Sad čekamo konačnu odluku Vrhovnog suda, nakon čega ćemo se u slučaju nepovoljne odluke obratiti Evropskom sudu u Strazburu na isti način kao što smo prethodno uradili za neisplaćeni novac iz stambenog fonda - kazao je ranije Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba