KONAČNI PEČAT NA MILOV PORAZ: Danas konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori

Veliša Kadić

14. 09. 2020. u 07:20

DRŽAVNA izborna komisija mogla bi danas, ako ne bude prigovora zbog povrede biračkog prava, da saopšti konačne rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 30. avgusta u Crnoj Gori.

КОНАЧНИ ПЕЧАТ НА МИЛОВ ПОРАЗ: Данас коначни резултати парламентарних избора у Црној Гори

Foto V. K.

Jedanaesti od uvođenja parlamentarizma postali su istorijski jer je na njima srušena trodecenijska vladavina Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića nastale iz temelja Saveza komunista. Prvi put opozicija je slavila, doduše tesno, sa 41:40, i to sa tri koalicije čiji su nosioci lista Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Momo Koprivica, kandidat za poslanika iz koalicije "Mir je naša nacija", kaže za "Novosti" da je, kada Državna izborna komisija utvrdi rezultate izbora, rok za sazivanje konstitutivne sednice parlamenta 15 dana.

- Saziva je predsednik starog saziva, a rukovodi najstariji poslanik. Predsednik države organizuje konsultacije sa predstavnicima političkih partija i nakon tih konsultacija daje mandat za sastav vlade. Predsednik predlaže mandatara u roku od tri dana od konstituisanja parlamenta - objašnjava Koprivica.

KONSULTACIJE Milo Đukanović,Foto V. N.

Nova skupštinska većina najavila je da će nakon konstituisanja parlamenta dostaviti predsedniku države predlog mandatara sa potpisima najmanje 41 poslanika, kako bi se izbegla bilo kakva opstrukcija šefa režima.

HRAM ZA FILERMOSU

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije saopštio je da iduće godine planira izgradnju Sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju, u kome će biti pohranjene tri relikvije, od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

- Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: "Ovaj hram se podiže u vreme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910. godine". Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo taj hram - kazao je vladika Amfilohije.

U pet crnogorskih opština održani su lokalni izbori - Andrijevici, Gusinju, Tivtu, Budvi i Kotoru, na kojima je fijasko doživela Demokratska partija socijalista. Sada je podršku dobila jedino u Gusinju. Pobedničke opozicione koalicije već su najavile konstituisanje vlasti u Budvi u najkraćem mogućem roku, možda već do kraja sedmice, kao i u drugim opštinama.

PROMENE Skupština u Podgorici, Foto arhiva

Novu vlast u Croj Gori čekaju mnogi izazovi. Da je korupcija i dalje jedan od najvećih problema, vidi se iz godišnjeg izveštaja Stejt departmenta.

- Korupcija i percepcija korupcije su značajni problemi u crnogorskom javnom i privatnom sektoru. Stepen zabrinutosti građana zbog korupcije je uobičajeno visok u istraživanjima javnog mnjenja, a korupciju kao rizik navode i strani investitori - ističe se u izveštaju.

RAZLAZ U DPS

AMBASADORKA Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama Milica Pejanović Đurišić posle trideset godina planira da napusti Demokratsku partiju socijalista i osnuje novu partiju. Ova vest, doduše, još je nezvanična, ali je saopštena iz Milici Pejanović Đurišić politički bliskih krugova. Priča se da će njenom jatu preleteti i Igor Lukšić, nekada premijer Crne Gore. Kao ime nove stranke pominje se - Demokratska partija Crne Gore.

Podseća se da je od obnove državne nezavisnosti 2006. Crna Gora usvojila pravni okvir koji podstiče privatizaciju, zapošljavanje i izvoz, ali da primena okvira znatno zaostaje za zakonskom regulativom.

O prvom zadatku nove vlade Marko Milačić, kandidat za poslanika, kazao je da će to biti ukidanje sankcija Rusiji.

- Opozicija, koja je pobedila na izborima u Crnoj Gori, poručuje da budemo prijatelji sa Rusijom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024