I EVROPA PRIHVATA NOVU VLADU: Trojna koalicija dobila podršku Brisela, dok DPS pokušava da odvrati manjine od učešća u vlasti

V. KADIĆ, S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

12. 09. 2020. u 16:00

DEMOKRATSKA partija socijalista Mila Đukanovića, iako na kolenima posle poraza na izborima, i dalje pokušava da minira dogovor tri koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", koje su na korak do formiranja vlade.

И ЕВРОПА ПРИХВАТА НОВУ ВЛАДУ: Тројна коалиција добила подршку Брисела, док ДПС покушава да одврати мањине од учешћа у власти

Arhiva Novosti

Spekuliše se da upravo oni stoje iza unakrsnih napada na lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, u koje se juče uključio i nekadašnji ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli, pozvavši ga da se "ne pridruži vladi koja razmišlja o povlačenju priznavanja Kosova".

- Povući će priznavanje Kosova i to nećete moći da sprečite svojim odlaskom iz vlade, jer će biti prekasno. Ne radite to, jer biste time naneli nenadoknadivu štetu Kosovu. Vaša odgovornost u ovom slučaju je velika.

Pritisci se sve više pojačavaju kako rastu i šanse da albanska i bošnjačka manjina, shvatajući da je DPS pobeđen, odluče da se priklone novoj vlasti, koja im je do sada nekoliko puta poručila da su im vrata otvorena. Istovremeno, prema izjavama iz Brisela, nova vlast je za EU sasvim prihvatljiva. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kazao je pred Odborom za spoljne i evropske poslove italijanskog Doma poslanika da Evropska komisija očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade, što je prvo iskustvo posle 30 godina da Crna Gora ima novi tip vlade.

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, pozvao je lidere DPS da jasno saopšte vlastite stavove o aktuelnom trenutku i prestanu da na podmukao način rade protiv većinske volje građana iskazane na izborima.

AMFILOHIJE ODLUČIO IZBORE

MITROPOLIT zaporoški Luka iz Ukrajine kazao je juče da je Amfilohijev glas na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori - bio odlučujući:

- Čuo ga je narod Božji. Vi ste pre izbora u Crnoj Gori rekli da za svoje 82 godine niste izlazili na izbore, ali da sada izlazite i pozvali ste sve da izađu.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije saopštio je da iduće godine planira izgradnju Sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju, gde će biti pohranjene tri relikvije - od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

- Svedoci smo ovih dana da se DPS pritajio i sakrio u svoje udobne odaje, a da je u prve redove odbrane isturio lidere manjinskih stranaka, svoje dosadašnje koalicione partnere. Nažalost, oni su prihvatili ulogu zadnjeg stuba odbrane poslednjeg evropskog diktatora i dvorske kamarile milionera kojima je okružen.

Dok se hvata za poslednju slamku, DPS iznutra puca po šavovima. Jedna od nosilaca stubova partije, ambasadorka Crne Gore pri UN, Milica Pejanović, kao što su "Novosti" i objavile, već priprema otklon od Đukanovića i ostatka nekada bliskih partijaca tako što će formirati novu stranku pod imenom Demokratska partija Crne Gore. Priča se da bi ta partija mogla biti pribežište razočaranih i marginalizovanih socijalista, ali i drugih kojima je leva orijentacija "na srcu".

Rezovi u jednom dugo godina politički i finansijski moćnom DPS-u tek slede i to već na vanrednom kongresu, na kojem će se navodno tek videti trenutna (ne)moć neprikosnovenog lidera Đukanovića, posebno prema najbližim saradnicima koji su glumili patriotizam, što je i rezultiralo gubljenjem vlasti na izborima.

- Rezultati ponovljenih izbora u Petnjici, gde je izašlo tek 35 odsto glasača, pokazuju da poverenje građana u politiku DPS rapidno opada. Ukratko, mišljenja sam da su minimalne šanse da se DPS ikada više vrati na vlast - kaže za "Novosti" politički analitičar Boško Vukićević.

KRIVOKAPIĆ PISAO TRAMPU

LIDER koalicije "Zajedno za Crnu Goru" Zdravko Krivokapić pisao je juče predsedniku SAD Donaldu Trampu povodom 19 godina terorističkog napada u Njujorku.

- Na ovu mračnu godišnjicu smo uz ljude u SAD, u znak sećanja i u čast 2.297 muškaraca i žena koji su ubijeni 11. septembra u terorističkom napadu. Prisećajući se onih čiji su životi tragično prekinuti, što je ostavilo duboke rane kod onih kojima su najmiliji nasilno oduzeti iz zagrljaja, ponovo potvrđujemo svoju nepokolebljivu posvećenost borbi protiv pošasti terorizma i suzbijanju svih oblika ekstremizma sa našim prijateljima i saveznicima. Neka uspomena na žrtve bude večna.
DODIK: JOŠ SE TRAŽE

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je neprihvatljivo od strane vlasti u Crnoj Gori da skrnave srpske interese, posebno spominjući Zakon o slobodi veroispovesti.

O formiranju nove vlasti, kaže da je "očigledno da se oni na neki način traže":
- Mogu da razumem prethodnu vlast zašto su se zasnivali na antisrpskom pristupu. Sada vidim da neki i iz nove vlasti žele da zadrže isti odnos prema nekim pitanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024