ŠKOLA NEĆE DA OTVORI VRATA SVIMA: U klupama osnovci od prvog do šestog razreda i učenici koji polaze u srednju

I. D. S.

10. 09. 2020. u 07:10

U SKLADU sa preporukama Instituta za javno zdravlje, Ministarstvo prosvete je pripremilo organizaciju nastave koja počinje 1. oktobra, a prema kojoj će vrata škola biti otvorena za osnovce od prvog do šestog razreda, kao i đake koji polaze u prvi razred srednje škole, dok će ostali učenici nastavu pratiti od kuće.

ШКОЛА НЕЋЕ ДА ОТВОРИ ВРАТА СВИМА: У клупама основци од првог до шестог разреда и ученици који полазе у средњу

FOTO: Depositphotos

Ovakva odluka donela je roditeljima i nove brige, kako će deca savladati gradivo i da li će morati da plaćaju privatne časove, te da li će imati dodatne troškove za svakodnevno nošenje maski, ali i brigu u vezi sa posledicama koje će nova organizacija nastave imati na socijalni razvoj dece.

Kako je saopšteno iz resora obrazovanja, časovi će trajati po 30 minuta, osnovci će imati najviše četiri, a srednjoškolci najviše šest časova. Kako ističu, sve provere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovaće se isključivo u školi, uz poštovanje mera. U učionici u isto vreme ne sme biti više od 15 učenika, u jednoj školskoj klupi sme da sedi samo jedan učenik, a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra.

- Osoblje i učenici u školu dolaze sa maskama na licu, a preporučuje se da sa sobom imaju još najmanje dve maske u rezervi. Nošenje vizira preporučuje se kao pojačana mera osobama koja imaju značajna komorbiditetna stanja i onima koji iz medicinskih razloga ne tolerišu nošenje maski - kazali su iz Ministarstva. - U školu ne dolaze ni đaci niti nastavno osoblje ukoliko imaju simptome respiratorne ili crevne infekcije, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa ili ukusa.

Jovana Popović iz Podgorice, majka đaka prvaka, nezadovoljna je odlukom koje je donelo ministarstvo. Kako kaže, pre svega rastužuje je što njeno dete neće pod normalnim okolnostima pohađati nastavu.

- Neće imati odmor, časovi će biti skraćeni, po 15 đaka u odeljenju, a ukupna nastava trajaće dva sata. Nema časova fizičkog, druga u klupi, odlaska u toalet... Suprug i ja radimo, pa treba da organizujemo i čuvanje deteta nakon škole. Ko nema babe da čuvaju decu i novca da plati produženi boravak, u ozbiljnom je problemu - kazala je Popovićeva.

Njena mlađa ćerka 1. oktobra vraća se u vrtić, a to je, kako kaže posebna priča, i kontradiktorna odluci u vezi sa školom.

- U grupama će biti po 40 dece, a jedina mera

U VRTIĆ BEZ MASKE


PREDŠKOLSKE ustanove počeće sa radom 1. oktobra, uz poštovanje svih strogo propisanih mera, koje je uputio Institut za javno zdravlje. Osoblje će biti u obavezi da nosi maske, a deca ne. Uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da mališani nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne iskazuju otpor, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

je to da roditelji odluče da li će deca nositi maske ili ne. Sramno - poručuje Popovićeva.

Da bi novi način sprovođenja školskog programa deci otežao usvajanje gradiva i doneo dodatne troškove roditeljima, strahuje i Podgoričanka Tanja Milić.
- Stariji sin je ove godine upisao prvi srednje i pohađaće nastavu, mlađi je u devetom razredu i nastavu će pratiti od kuće. Zabrinuta sam kako će se pripremiti za polaganje ispita na kraju godine i upis u srednju školu. Najverovatnije je da ćemo morati da plaćamo privatne časove kako bi se savladala materija iz pojedinih predmeta. Za starijeg ćemo morati dnevno da obezbedimo tri maske dnevno, kako preporučuje Ministarstvo. Sve je to dodatni trošak koji opterećuje ionako već opterećene budžete roditelja. Veliki broj nas će biti u problemu - ističe Milićeva.

ALTERNATIVNA POMOĆ

ŠKOLE su dužne da svim učenicima koji nemaju mogućnost korišćenja interneta, pruže alternativni vid podrške u učenju, da im dostave radne listove, zadatke za vežbanje i druge didaktičke materijale, vodeći računa o zdravstvenim merama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!