MILOVI BRIŠU PRLJAVE TRAGOVE: Opoziciji se žuri da formira vlast i smiri uzavrele tenzije

E. V. N.

05. 09. 2020. u 06:47

KOALICIJE koje su osvojile većinu u crnogorskoj Skupštini neće čekati 90 dana za formiranje vlade. Možemo da je očekujemo već za tri nedelje, a i mandatar će vrlo brzo biti poznat.

МИЛОВИ БРИШУ ПРЉАВЕ ТРАГОВЕ: Опозицији се жури да формира власт и смири узавреле тензије

Foto: V. N.

Ove rokove prvih poteza pobedničkih koalicija najavio je lider liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić.

Prema informacijama koje stižu iz Crne Gore opozicija ima više razloga za žurbu, a najvažniji je - hitno smirivanje uzavrelih tenzija u državi. Režim uzdrman izbornim rezultatima ne bira sredstva kako bi izazvao nestabilnost i izbegao mirnu predaju vlasti.

Kakva je atmosfera u taboru DPS pokazuje informacija da su u pojedinim ministarstvima u toku operacije uništavanja dokumentacije i kompromitujućih dokaza. Uz to, pregršt je pokazatelja da Đukanovićev aparat priželjkuje nemire širokih razmera.

- U preduzećima sa većinskim državnim kapitalom primećeno je ubrzano raspisivanje tendera. Time se očigledno vrši ubrzano prebacivanje značajnih državnih sredstava kompanijama iz kumovsko-familijarnog kruga - obavestio je javnost Krivokapić.

Foto: V. N.

Zdravko Krivokapić

Iako je javno priznao izborni poraz, Đukanović se ne miri sa predajom vlasti. Posle neuspešnog pokušaja zbijanja redova, DPS nastoji da izlaz iz ćorsokaka pronađe kroz neformalne nepristojne ponude liderima koalicija "Mir je naša nacija" i "Crno na belo" Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću. Đukanovićevi ljudi stavili su na sto mogućnost manjinske vlade za koju bi glasali poslanici ove dve liste, uz podršku delegata DPS.

Jasna poruka gubitnicima stigla je iz redova SDP:

UMESTO POČINILACA, "UHAPSILI" SVEDOKA

POLICIJSKI inspektori puna tri sata juče su saslušavali Pljevljaka Miloša Jovića koji je pre tri dana prijavio mogućeg vandala koga je zatekao u blizini ispisanih grafita koji izazivaju međunacionalnu mržnju.

- Kao mogući počinilac ovog nečasnog dela je označen D. V. iz sela Židovići, višestruki povratnik u vršenju krivičnih dela, na poslednjim izborima otkupljivač ličnih karti - naveli su iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Oni su istakli da pljevaljska policija umesto da hapsi vandale maltretira osobe koje su ih prijavile vandale.

- Aktuelna vlast je na izborima dobila 38 mandata i nijedan više. Mandati SDP će, kao i uvek biti isključivo za dobro i progres države Crne Gore, ali i protiv bezakonja, nepravde i pohare narodne imovine.

O visini temperature i sredstvima koje DPS primenjuje da "minira" izborne rezultate svedočio je juče lider koalicije "Crno na belo" Dritan Abazović. On je isključio svaku mogućnost saradnje sa DPS.

- Smena vlasti i buđenje naroda posle 30 godina velika je stvar. Naravno da će oni dati sve od sebe da zadrže vlast. Ovo što se događa nisu pritisci, nego ludilo. To je sinhronizovana akcija čiji je cilj da se ništa ne promeni - ističe Abazović.

Foto: V. N.

Dritan Abazović

Crnu Goru posebno zabrinjavaju informacije o pozadini mitinga "crnogorskih patriota" koji će sutra biti održan u Podgorici. Tako kruže mračne vesti o prstima hrvatskog i albanskog podzemlja koje je pripravno da priskoči u pomoć poraženom Đukanoviću. Iz hrvatskih medija stigla je informacija o mogućem dolasku navijačkih huligana iz te zemlje. "Ultrasi" će biti zaduženi da, ukoliko procena bude da bi to bilo korisno za odlazeći režim, izazovu incidente čije posledice niko ne može da predvidi. Zabrinjavaju i spekulacije o mobilizaciji kriminalnih grupa, kao i pojava majica i rekvizita sa obeležjima opozicije, kao moguća dimna zavesa vinovnika nereda i "dokaz" da protivnici režima stoje iza nasilja.

Generalna proba nedeljnog mitinga u režiji Đukanovićevih crnogorskih "suverenista" održana je u četvrtak na Cetinju. Ovaj skup obilovao je provokacijama, a zabeleženi su i incidenti. Učesnici su vređali i pretili sveštenicima Cetinjskog manastira, a okupljanje je bilo obojeno pesmama proustaškom hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona i Miroslava Škora "Bojna Čavoglave" i "Sude mi".

I BAROVIĆ NA DISTANCI

IZBORNI poraz DPS već prvih postizbornih dana označio je i talas napuštanja funkcionera i članova ove stranke. Otklon od režima poslednji je najavio biznismen i dugogodišnji predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG), uticajni Veselin Barović, koji je najavio povlačenje sa ove funkcije. Više lokalnih odbora DPS, kako se spekuliše u crnogorskoj javnosti, suočeno je sa najavama ostavki visokih funkcionera.

Odbrana biznismena Duška Kneževića, vlasnika "Atlas grupe", saopštila je da su protiv Đukanovića, podneli krivičnu prijavu tužilaštvu u Podgorici, zbog izvršenja krivičnog dela - pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

- Đukanović je od 30. avgusta do danas iako je deklarativno priznao poraz DPS na izborima u više navrata pozivao da se silom promene rezultati parlamentarnih izbora tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti političke partije koje su obezbedile parlamentarnu većinu da formiraju vlast.

Na sastanku najviših funkcionera DPS održanom 1. septembra Đukanović je napravio taktiku destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori. Dogovoreno je izazivanje incidenata uz korišćenje obeležja Srbije, te korišćenje četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

- Đukanović u više navrata preko svojih članova, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS, na skup u Podgorici, sa očiglednom namerom da se on pretvori u nasilne proteste. Miting je zakazan pod sloganom: "Ako treba da gori Podgorica, neka gori! Ako treba da se ruši, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti. Crna Gora te zove, nemaš izgovor - navodi se u prijavi advokata Duška Kneževića.

Foto: Privatna arhiva

Skup crnogorskih "patriota" na Cetinju

 

NAPADNUT CRKVENjAK NA CETINjU

CRKVENjAK Nikola Popović napadnut je juče oko 10 časova u Bajovoj ulici na Cetinju. Njega su provocirala dvojica muškaraca od kojih je jedan Cetinjanin Božina Čavor. Pošto je ušao u dijalog sa provokatorima, Čavor, kome se Popović obratio sa "brate", odgovorio mu je:

- Nisam ti ja brat. Tvom ocu Gojku Peroviću po..rem se u bradu. Sad je ovako, a na ovome se neće završiti. Ti si špijun, nećete ovde širiti trobojke.

Uz ove reči Čavor je Popovića udario stisnutom pesnicom u glavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024