AMFILOHIJEV GLAS PODIŽE OPOZICIJU: Poziv mitropolita crnogorsko-primorskog mogao bi da bude tas na vagi pred izbore u nedelju

V. K. - V. M.

25. 08. 2020. u 09:00

POZIV mitropolita Amfilohija građanima Crne Gore da izađu na izbore u nedelju, mogao bi da motiviše i one kojima tamošnja opozicija nije na srcu, a smatraju se vernicima SPC, da uzmu olovku u ruke i glasaju protiv aktuelnog režima.

АМФИЛОХИЈЕВ ГЛАС ПОДИЖЕ ОПОЗИЦИЈУ: Позив митрополита црногорско-приморског могао би да буде тас на ваги пред изборе у недељу

Foto D. Milovanović

Ovako analitičari i poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori procenjuju mogući uticaj mitropolitove poruke, koji je rekao da će prvi put za svoje 82 godine izaći na izbore i pozvao građane da glasaju "protiv bezakonika i lažnih zakona".

Ovaj potez izazvao je veliki odjek jer, iako se suprotstavljao donošenju spornog Zakona o slobodi veroispovesti, Amfilohije se nikada nije otvoreno svrstavao protiv vlasti. Čak je optuživan i da previše balansira, kao i da priprema neku vrstu "separatnog mira" sa Đukanovićem.

U opoziciji se sada nadaju da će uz njegovu podršku uspeti da u svoju korist prelome neizvesne izbore, koje mnogi vide ključnima za opstanak Đukanovića na vlasti.

Profesor Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", kaže, za "Novosti", da mitropolit svojom izjavom "daje podstrek građanima da ispune svoju građansku obavezu:

- Njegov poziv obavezuje sve ostale da ovoga puta ne budu neutralni, nego da svoju podršku kanališu ka onima koji žele bolju budućnost Crne Gore.

Krivokapić kaže da je ovo istorijski trenutak za Crnu Goru, ali da se ne može govoriti da je to referendum o Crkvi:

- Crkva je bila, biće i opstaće bez obzira na to ko je vladar, jer vladari su prolazili a Crkva je opstajala. Međutim, u pitanju je budućnost Crne Gore i naš mitropolit koji to budno prati, to zna bolje od svih nas. Njegova poruka se skoro podudara sa onom koju je ambasador Nemačke u Crnoj Gori dao pre tri nedelje a koja je ostala nekako nedorečena.

Indikativne bi mogle da budu i ocene koje građani daju ključnim javnim ličnostima u Crnoj Gori. Prema istraživanju NSPM objavljenom prvih dana avgusta, Amfilohije je od građana dobio ocenu 3,59. Iznad njega je samo vladika Joanikije koji je ocenjen sa 3,69. Prosečna ocena Mila Đukanovića je 2,66.

- Amfilohije ima veliki moralni autoritet i kod dela glasača vladajuće DPS. U toj stranci ima onih koji nisu antisrpski orijentisani i vođeni su drugim razlozima kada glasaju za Đukanovićevu partiju. Deo građana koji se smatraju Srbima i poštuju SPC ne voli opoziciju. Na njih bi ovim pozivom mogao da utiče Amfilohije i tako okrnji deo biračkog tela DPS - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Njegov kolega Boško Vukićević, osnivač Pokreta "Sloboda narodu", kaže da Amfilohijev poziv sadrži "precizne odrednice da se glasa protiv aktuelne vlasti":

- Reči mitropolita Amfilohija mogle bi predstavljati odlučujuću komponentu, završni potez neophodan za odlazak sa istorijske pozornice trodecenijskog režima. Samim tim što one stvaraju dodatnu kompaktnost kod ogromne većine pravoslavnog stanovništva, ali se direktno obraćaju i onom segmentu biračkog tela koji tradicionalno ne glasa, ili je razočaran kako vlašću tako i opozicijom. Upravo bi to "buđenje apstinenata", kojem se podrobno posvetio i predvodnik najveće opozicione liste Krivokapić, moglo predstavljati ključni momenat u predstojećem izbornom nadmetanju.

Ipak, u opoziciji otvoreno zebu od neregularnosti. Tako je blok "Za budućnost Crne Gore" objavio spisak osoba koje su nezakonito, dvaput upisane u biračke spiskove - u Crnoj Gori i na Kosovu.

- Prilikom upoređivanja našeg i njihovog biračkog spiska, uočeno je najmanje 4.000 duplo upisanih - kaže član te koalicije Koča Đurišić, precizirajući da među takvima ima i javnih funkcionera, odnosno političara čija imena će naknadno obelodaniti.

OKO 54.000 "FANTOMA" NA BIRALIŠTIMA

POLITIČKI analitičar Igor Damjanović kaže da od 2006. do danas, za svaki izborni ciklus birački spisak poraste za 13.000 do 15.000 glasača:.

- U opštinama uz granicu sa Albanijom i takozvanim Kosovom broj registrovanih birača veći je čak i od ukupnog broja stanovnika! U Plavu ima 37 odsto više birača nego punoletnih žitelja, u Petnjici je to 35 odsto, u Gusinju 25, u Rožajama 20, u Ulcinju 18... Upravo u ovim opštinama DPS i partneri osvajaju više od 90 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina