HRVATIMA I MUSLIMANIMA MILIONI EVRA, SRBIMA NIŠTA: Afera u Crnoj Gori o kojoj ćute "borci za ljudska prava"

V. K.

18. 08. 2020. u 13:46

SRPSKI nacionalni savet već više godina upozorava na zloupotrebe državnih institucija i fondacija u Crnoj Gori koje su u skladu sa Ustavom dužne da se bave zaštitom nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

ХРВАТИМА И МУСЛИМАНИМА МИЛИОНИ ЕВРА, СРБИМА НИШТА: Афера у Црној Гори о којој ћуте борци за људска права

Foto: Tanjug

U saopštenju navode da su očigledni su primeri za to Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i naročito Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

- Posebno je uočljiva raspodela sredstava Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, čije su fondacije u protekle tri godine podelile više od pet miliona evra, od čega je organizacijama i pojedincima srpskog naroda u Crnoj Gori, koji čine više od šezdeset odsto korisnika tih fondacija, pripalo manje od jedan posto.

Ovakve zloupotrebe, pa i u izbornoj godini, protekle su bez reagovanja međunarodnih organizacija, navodno nevladinog (državnog) sektora, ali i aktuelne opozicije u Crnoj Gori, iako je očigledno da su se ta sredstava delila isključivo poverenicima partija vladajuće koalicije, kao i da u komisijama za raspodelu sredstava nije bilo nijednog predstavnika srpskog naroda, odnosno da su svi članovi komisija takođe poverenici vladajućih struktura.

To najbolje govori poslednja Odluka o raspodeli sredstava za 2020. godinu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, gde je od ukupno podeljenih 1.128.315,60 evra prepoznatljivim srpskim organizacijama, za projekat TV serijal „Srpska kulturna scena u Crnoj Gori“, pripalo 4.400,00 evra, što je 0,3 odsto od ukupnih sredstava. Neverovatni su primeri diskriminacije srpskih organizacija koji se jasno ogledaju u tome da je hrvatskom radiju „Duks“ za njegov program na jednoj frekvenciji opredeljeno 35.000,00 evra, „Romskom radiju“, takođe za jednu frekvenciju, 24.000,00 evra, a da Srpskom radiju, sa devet frekvencija, koji pokriva gotovo čitav prostor Crne Gore, nije opredeljen nijedan cent.

Sličan je slučaj i da je muslimanskom časopisu „Glas Mrkojevića“ opredeljeno 15.000,00 evra, „Hrvatskom glasniku“ 12.000,00 evra, a „Srpskim novinama“, jedinom časopisu relativno većinskog naroda u Crnoj Gori, nijednog centa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati