KOLIKO KOŠTA LETOVANJE U CRNOJ GORI? Da li će komšije pokušati cenama da spasu sezonu ili nas čeka skok pred navalu turista

Novosti online

14. 08. 2020. u 21:33

POSLE duže pauze srpski turisti će moći da odu na letovanje u Crnu Goru i to već od sutra, najavila je Vlada te zemlje.

КОЛИКО КОШТА ЛЕТОВАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ? Да ли ће комшије покушати ценама да спасу сезону или нас чека скок пред навалу туриста

Novosti

Međutim, postavlja se pitanje kakve cene trenutno očekuju građane Srbije i da li nas očekuju vrtoglava poskupljenja kako bi se popunila rupa u budžetu posle turističke pauze.

U Crnoj Gori u špicu sezone boravi nešto više od 15.000 turista, što je 92 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Nacionalne turističke organizacije dostavljeni Televiziji "Vijesti". Hotelijeri i vlasnici turističkih apartmana kažu da su gotovo prepolovili cene kako bi makar ostali na pozitivnoj nuli.

Međutim, kako sada stoji na sajtu njihove turističke organizacije, čini se da se cene nisu mnogo menjale i da su manje-više standardne i one na koje smo i navikli prethodnih godina.

Prema ovom sajtu, cena sobe u hotelu može biti od 100 evra, ali i do 400 evra u jeku sezone.

Međutim, ako malo pročešljate oglase, omiljeni vid prenoćišta naših turista iliti privatni smeštaj u Crnoj Gori košta od 15 evra po danu pa naviše, zavisno od uslova. Takođe, iznajmljivanje apartmana sa sopstvenom kuhinjom i kupatilom može vas stajati od 30 do 50 evra po danu, dok sedam dana u bolje opremljenom smeštaju za dvoje može koštati od 320 do 415 evra.

Ono što je primetno je da su cene apartmana koje možete iznajmiti preko AirBnB-a pale i to skoro za duplo. Tako da ako se nastavi ovakav trend cena u Crnoj Gori, možda ovo postane i najisplativiji vid smeštaja za naše turiste.

Deluje da se ni cene hrane i pića pred pravi pik crnogorske letnje sezone nisu preterano promenile. Kafu ćete na plaži platiti u proseku oko dva evra, kao i pivo. Pastu ili rižoto ćete u restoranima platiti između sedam i 10 evra, dok ćete jela sa mesom ili morskim plodovima plaćati više od 10 evra. Pa tako školjke u sosu mogu biti oko 10 evra, salata od hobotnice oko 12, a gambori na žaru i više od 20 evra.

Ako odlučite da u Crnu Goru idete automobilom, korisno je da znate i koje su cene goriva u ovoj zemlji. A prema podacima iz maja ove godine, ovakva je situacija:

Prema podacima Biltena o cenama naftnih derivata, litar evrosupera 95 u Crnoj Gori košta 99 centi, u Hrvatskoj 1,03 evra, Srbiji 1,05 evra, a Albaniji 1,36 evra. Kada je u pitanju evrodizel, litar u Crnoj Gori košta 89 centi, u Albaniji 1,36 evra, Srbiji 1,13 evra, a Hrvatskoj jedan evro.

Crnogorsko ministarstvo, odnosno njegov Direktorat za energetiku, na nedeljnom nivou objavljuje osnovne podatke u vezi sa maloprodajom naftnih derivata, odnosno uporedne cene goriva u okruženju.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)