BANKE STVARAJU PROFIT UPRKOS KRIZI IZAZVANOJ KORONOM: U kasi za pola godine čak 87 miliona evra!

Z.Z.

08. 08. 2020. u 11:30

POSLOVNE banke od početka godine do kraja juna od kamata, naknada i provizija prihodovale su skoro 87 miliona evra.

БАНКЕ СТВАРАЈУ ПРОФИТ УПРКОС КРИЗИ ИЗАЗВАНОЈ КОРОНОМ: У каси за пола године чак 87 милиона евра!

Foto arhiva

To je saopšteno iz Centralne banke i precizirano da je naplata od januara do kraja marta bila 44 miliona, odnosno do kraja drugog kvartala 43 miliona evra.

Na prvom mestu po prihodima od 13,2 miliona kamata je Crnogorska komercijalna banka, dok su provizije i naknade činile gotovo tri miliona evra. Na drugoj poziciji je Erste, koja je od kamata uzela 12 miliona, a od naknada 900.000 evra. Iza te dve banke je Podgorička banka sa ukupnim prihodom po tom osnovu od 11,7 miliona evra. Na poslednjem mestu je Adrijatik banka čiji je prihod od kamata, naknada i provizija 340.000 evra.

- Kad se podvuče crta, banke su od januara do kraja marta na kamate uzele ukupno 37,6 miliona, a od naknada i provizija 6,6 miliona evra. Ukupno 44 miliona - precizirano je u saopštenju Centralne banke Crne Gore.

KAMATE

PROSEČNA kamata na zajmove je 5,94 odsto, na novoodobrene u maju bila je 4,77 procenata. Kod mikrofinansijskih institucija su i po nekoliko puta više pa idu i na preko 23 odsto. Tamo je zabeležen blagi pad u odnosu na maj prošle godine oko dva procenta, objasnili su iz monetarne vlasti.

Takođe su dodali da je i lista za drugi kvartal kada je prihod banaka bio 43 miliona od provizija, naknada i kamata, slična. Na vrhu je CKB, zatim Erste, Podgorička banka.

- Te troškove banke zaračunavaju na kredite kojih je na kraju šestog meseca ukupno bilo 3,010 milijardi evra. Udeo zajmova odobrenih građanima čine 1,390 milijardi, naveli su iz CBCG i podsetili da je zabeležen rast loših kredita u ukupnom iznosu od 163,2 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)